Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 12. Лекція 6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Самостійна робота Правила перевезень м'яса, субпродуктiв та м'ясних напiвфабрикатiв.

Цими правилами передбачаються умови мiських перевезень м'яса, субпродуктiв та м'ясних напiвфабрикатiв.

Умови мiжмiських перевезень м'яса, субпродуктiв та м'ясних напiвфабрикатiв регламентуються Правилами перевезень швидкопсувних вантажiв автомобiльним транспортом у мiжмiському сполученнi.

Пiд час перевезення м'яса, субпродуктiв та м'ясних виробів Перевiзники, вантажовiдправники i вантажоодержувачi зобов'язанi дотримувати встановлених санiтарно-гiгiєнiчних вимог.

Вантажовiдправник зобов'язаний подавати для перевезення в рухомому складi м'ясо тушами та напiвтушами - без тари, а субпродукти та м'яснi напiвфабрикати - в затареному виглядi з температурою, вiдмiчати в товарно-транспортнiй накладнiй температуру вантажу, який подається для перевезення, а також забезпечувати рухомий склад додатковим джерелом холоду (сухий лiд).

Перевезення м'яса, субпродуктiв та м'ясних напiвфабрикатiв здiйснюється в авторефрижераторах, iзотермiчних автомобiлях-фургонах.

Перевiзники виконують вибiр рухомого складу для перевезення м'яса, субпродуктiв та м'ясних напiвфабрикатiв в залежностi вiд температури зовнiшнього повiтря та тривалостi перевезення.

Вантаження м'яса, субпродуктiв та м'ясних напiвфабрикатiв, включаючи пiдвiшування охолодженого та застиглого м'яса на крюки в кузовi рухомого складу, має виконуватись силами та засобами вантажовiдправника, а вивантаження - вантажоодержувачем.

Перевiзник за Договором може брати участь у вантаженнi та розвантаженнi з покладенням цих функцiй на водiя. При участi водiя у вантажно-розвантажувальних роботах вантажовiдправник повинен забезпечити його санiтарним одягом.

Мороженi вантажi (м'ясо, субпродукти, шпик), м'ясопродукти у тарi повиннi складатися вантажовiдправником у кузовi автомобiля щiльним штабелем.

При поданнi для перевезення в одному автомобiлi м'яса, субпродуктiв, м'ясних напiвфабрикатiв на адресу декiлькох вантажоодержувачiв вантажовiдправник повинен виписувати товарно- транспортнi накладнi кожному вантажоодержувачу iз зазначенням сорту та маси вантажу.

Приймання для перевезення вiд вантажовiдправника i здача вантажоодержувачу м'ясних вантажiв, ковбасних виробiв, м'ясокопченостей, м'ясних напiвфабрикатiв у тарi здiйснюються Перевiзником за пломбою вантажовiдправника; приймання та здача м'яса в блоках, тушах та напiвтушах, субпродуктiв - за кiлькiстю мiсць та масою.

При перевезеннi м'яса, субпродуктiв та м'ясних напiвфабрикатiв одному вантажоодержувачу вантажовiдправник опломбовує фургон, окремi секцiїавтомобiлiв, контейнери чи спецiальну тару.

Вантажоодержувач повинен подавати, а Перевiзник доставляти вантажовiдправнику порожню iнвентарну тару. Умови її доставки зазначаються у Договорi.

Правила перевезень риби та рибопродуктів.

Риба (рибопродукти) подається для перевезення у виглядi соленого, копченого, маринованого продукту та живою.

Основним видом упаковки для риби є напiвжорстка картонна тара, яка виготовляється iз водонепроникного (бiтумованого) гофрованого двошарового картону. Ящики з торцiв обтягуються двома поясами з пакувального залiза чи дроту та третiм поясом, який iде навхрест.

Картоннi ящики (короби) маркуються у звичайному порядку. Товарний знак, що встановлений для кожного виду рибопродуктiв, наносять фарбою через трафарет, паперовий ярлик наклеюють на тару. Для полегшення визначення виду рибопродуктiв, що упакованi в однакову тару, застосовують ярлики, якi вiдрiзняються за формою, виглядом малюнка, кольором та шрифтом.

Морожена риба упаковується в ящики дерев'янi (80 кг) або картоннi (40 кг), бочки, корзини, кулi, тюки тощо. Тара зсередини повинна бути вистелена чистою рогожею, папером чи iншими iзолюючими матерiалами. Риба вищого сорту та рибне фiле упаковуються тiльки в ящики, що вистеленi зсередини iзолюючими матерiалами.

Пiд час перевезення замороженої риби не дозволяються рiзкi коливання температури, якi призводять до перекристалiзацiї в продуктi, постарiння та руйнування тканин, шкiдливо вiдбиваються на якостi риби.

Свiжа охолоджена риба, яка приймається для перевезення, має бути перекладена льодом.

Охолоджену рибу упаковують в ящики (80 кг), в ящики-клiтки iз вкладеними всередину матами iз очерету, соломи або рогози (80 кг), бочки, корзини. На дно тари i на кожен шар риби насипають шар дробленого чистого льоду. В бочках та ящиках повиннi бути отвори для стiкання води вiд танення льоду.

Живу рибу, як правило, перевозять в спецiально обладнаних живорибних цистернах. Як виняток дозволяється перевезення живої риби в бочках.

Вантаження в автомобiлi риби та рибопродуктiв у тарi провадиться щiльними рядами. Для запобiгання пом'ятостi риби, перекладеної льодом та упакованої в напiвжорстку тару, мiж вантажними мiсцями треба прокладати рейки. Вантаження тарних мiсць з соленими рибними продуктами провадиться в залежностi вiд розмiрiв окремих мiсць, але не бiльше нiж у два яруси.

В'яленi та холодного копчення рибопродукти пiд час перевезення в теплий перiод року треба укладати вертикальними рядами чи в шаховому порядку для циркуляцiї повiтря.

Граничнi строки перевезення риби та рибопродуктiв в залежностi вiд пори року встановлює вантажовiдправник на свою вiдповiдальнiсть.

Для перевезення на автомобiлях риби та рибопродуктiв вантажовiдправник виписує товарно-транспортну накладну, готує ветеринарне свiдоцтво та сертифiкат якостi.