Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 12. Лекція 6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

6.3 Правила перевезень цукру.

Цукор-пiсок, цукор-пiсок рафiнований, цукрозу та пудру упаковують насипом у чистi мiшки для цукру першої та другої категорiї масою нетто до 50 кг. При бiльш дрiбнiй розфасовцi дозволяється упакування цукру-пiску навалом у багатошаровi паперовi мiшки. Цукор у такiй упаковцi можна перевозити тiльки при вiдсутностi багаторазових перевалок.

Колотий та грудковий цукор-рафiнад упаковують насипом у мiшки для цукру першої та другої категорiї масою нетто до 40 кг.

Допускається упакування колотого цукру-рафiнаду насипом у сухi дощатi чи фанернi ящики масою нетто до 25 кг.

Ящик з цукром-рафiнадом повинен бути щiльно збитий, викладений з середини папером, забитий цвяхами та скрiплений по кутах накладками з металевої стрiчки.

Фасований цукор-рафiнад упаковують:

а) грудковий - в картоннi коробки масою нетто 0,5 чи 1,0 кг. Коробки сортують в гофрокартоннi ящики масою нетто до 20 кг;

б) цукор-пiсок та цукор-пiсок рафiнований - в паперовi пакети массою нетто 0,5 чи 1,0 кг. Пакети укладають в гофрокартоннi ящики массою нетто до 20 кг;

в) дозволяється упакування грудкового цукру-рафiнаду в картонних коробках термоусадочною плiвкою блоками масою нетто до 20 кг.

У кожнiй окремiй партiї мiшки з цукром повиннi мати однакову масу.

На кожному мiшку з цукром повинна бути бирка з нанесеним на нiй маркуванням (ДСТУ 2316-93).

Пiд час перевезення цукру слiд вживати заходiв щодо запобiгання його псуванню в дорозi.

Не дозволяється перевезення цукру в забруднених кузовах автомобiлiв (iз слiдами вантажiв, що перевозились ранiше), а також в автомобiлях, в яких безпосередньо перед цим перевозили вапно, сiль, пахучi та отруйнi вантажi.

6.4 Правила перевезень молока та молочних продуктів.

Пiд час перевезень молока та молочних продуктiв (вершкiв, сметани, сиркiв, сиру, кефiру тощо) Перевiзники, вантажовiдправники та вантажоодержувачi зобов'язанi дотримувати встановлених санiтарно-гiгiєнiчних вимог.

Молоко перевозиться безтарним способом у спецiалiзованих автомобiлях-цистернах чи тарним способом - в авторефрижераторах, автомобiлях-фургонах або бортових автомобiлях з укриттям вантажу брезентом.

Рухомий склад повинен мати санiтарний паспорт, виданий територiальною санепiдстанцiєю термiном не бiльш як на 6 мiсяцiв, а водiй особисту санiтарну книжку.

Молочнi продукти перевозяться тарним способом в автомобiлях, якi є в наявностi для тарного перевезення. При цьому враховується тривалiсть перевезення: в лiтнiй перiод (квiтень-вересень) при перевезеннi на автомобiлях iз бортовою платформою i накриттям брезентом термiн доставки не може бути бiльше 2-х годин, а для автомобiлiв-фургонiв iзотермiчних - не бiльше 6 годин.

Вантажовiдправник готової молочної продукцiї та молока зобов'язаний подавати їх для перевезення у тарi, що передбачена дiючими державними стандартами.

При перевезеннi молока та молочних продуктiв в автомобiлi- фургонi на адресу одного вантажоодержувача вантажовiдправник може вiдправляти вантаж за пломбою.

При поданнi для перевезення на одному автомобiлi молока та молочних продуктiв рiзного асортименту на адресу декiлькох вантажоодержувачiв вантажовiдправник повинен заздалегiдь, до прибуття автомобiля, пiдгрупувати вантаж за вантажоодержувачами для вантаження на одному посту та виписати товарно-транспортнi накладнi кожному вантажоодержувачу.

Перевiзник приймає для перевезення зворотн тару в чистому виглядi i справному станi. Умови перевезення зворотної тари передбачаються у Договорi.

При перевезеннi молока-сировини безтарним способом вантажовiдправник зобов'язаний зазначити в товарно-транспортнiй накладнiй всi передбаченi нормативною документацiєю показники якостiта кiлькостi вiдвантаженого молока.

Вантажовiдправник i вантажоодержувач повиннi обладнати навантажувальнi майданчики естакадами та рампами.

Перевiзник приймає для перевезення вiд вантажовiдправника i здає вантажоодержувачу молоко та молочнi продукти в тарi за кiлькiстю фляг, дiжок, а також стандартно заповнених ящикiв, корзин, тари-обладнання.

Приймання та здача молока при перевезеннi його безтарним способом здiйснюються за пломбою вантажовiдправника.

При здiйсненнi перевезень молока та молочних продуктiв вiд одного вантажовiдправника декiльком вантажоодержувачам промивання i дезiнфекцiю кузова рухомого складу виконує вантажовiдправник.

При перевезеннi молока з молочних заводiв безтарним способом вантажовiдправник зобов'язаний:

- знiмати пломби;

- з'єднувати та роз'єднувати завантажувальнi рукави з цистерною;

- наповнювати цистерни;

- опломбовувати люки та зливнi трубопроводи цистерн.

Вантажоодержувач (молокопереробне пiдприємство) зобов'язаний:

-перевiряти наявнiсть та непошкодженiсть пломб вантажовiдправника на люках цистерни та зливних трубопроводах;

- знiмати пломби;

- промивати та дезiнфiкувати цистерни всерединi та зовнi пiсля

зливання молока;

- опломбовувати люки цистерни;

- вiдмiчати в паспортi на санiтарну обробку час проведення санiтарної обробки;

- обiгрiвати гарячою водою та парою зливнi крани та труби взимку.