Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кредитування лекц_я.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
338.94 Кб
Скачать

5. Відсоток за кредит, нарощення за простими та складними відсотковими ставками.

Відсоток за кредит або позиковий відсоток (від латинського "pro centrum" - на сотню) - це плата, яку отримує кредитор від позичальника за користування позиченими коштами.

Джерелом сплати відсотка є додаткова вартість, що створюється у процесі виробництва, а його кількісним визначенням - ставка або норма.

Норма відсотка (N) розраховується за формулою:

Сума річного доходу на позиковий капітал

N = ---------------------------------------------------------------- х 100%

Сума капіталу, наданого в позику

В умовах ринкової економіки суть відсотка розглядається як ціна капіталу, взятого в кредит. Джерелом сплати позикового відсотка є прибуток, що його отримує позичальник.

Відсоткова ставка (відсотки) це відношення відсоткових грошей, отриманих за певний проміжок часу, до суми боргу. Відсоткова ставка вимірюється у коефіцієнтному вигляді або у відсотках (1 %=0,01). У фінансових розрахунках відсоткові ставки подаються у коефіцієнтному вигляді. Інтервали часу, з якими пов'язують відсоткові ставки, називають періодами нарахування. Періодами нарахування можуть бути: рік, півріччя, квартал, місяць, день.

Розрізняють прості та складні відсотки.

Якщо сума, до якої застосовується відсоткова ставка одна і та ж (стала база нарахувань), то нарахування здійснюється за простими відсотками і відсоткова ставка називається простою.

Якщо відсотки за попередній період приєднуються до суми боргу і на отриману суму знову нараховуються відсотки, то говорять про складні відсотки. Відсоткова ставка в цьому випадку називається складною.

У фінансовому аналізі відсоткова ставка також використовується і як показник доходності (прибутковості) проведеної операції.

Тому за допомогою відсоткових ставок можна оцінювати ефективність фінансових операцій.

Нарощення за простими відсотковими ставками

Формула нарощення за простими відсотками

S = P х (1+ і x n)

де

S – нарощена сума боргу

P – сума грошей, що даються в борг

і – річна відсоткова ставка

n – термін угоди в роках

Формула нарощення за простими відсотками, якщо термін угоди дробове число

S=P х (1+ і х t/K)

де

S – сума боргу

P – сума грошей, що даються в борг

t – кількість днів позики

K – кількість днів у році

і – відсоткова ставка

Можливі такі варіанти розрахунків в залежності від вибору t і K:

  1. К— може приймати значення 360 днів. При цьому вважають, що рік дорівнює 12 місяцям по 30 днів: 360= 12 x 30. У цьому випадку відсотки називають звичайними, або комерційними.

  2. К — може дорівнювати 365 (або 366) днів і у місяцях враховується точна кількість днів. При підрахунку кількості днів позики t вважають день видачі і день погашення позики за один день.

У свою чергу кількість днів позики t теж може бути підрахована точно (за календарем). Тут знадобиться таблиця порядкових номерів днів року (Додаток 1). Для точного підрахунку кількості днів позики потрібно від номера дня закінчення терміну позики відняти номер дня видачі позики.

Кількістьднівпозики t може підраховуватися наближено, коли t визначається кількістю повних місяців по 30 дні в у кожному і точною кількістю днів позики у неповних місяцях.

Розрізняють три методи відсоткових розрахунків, в залежності від часової бази року K і способу підрахунку t :

  1. Точна кількість днів у році = 365, 366) і точна кількість днів позики. Такий метод нарахувань називають англійським. Він дає найбільш точний результат.

  2. Звичайні відсотки (K = 360) і точна кількість днів позики. Цей метод нарахувань називають французьким. Він дає більшу суму, ніж попередній.

3) Звичайні відсотки (К = 360) і наближена кількість днів позики. Цей метод називають німецьким. Його використовують при частковому погашенні позики, коли не потрібно висока точність розрахунків.

Нарахування складних річних відсотків

Складні відсотки використовуються тоді, коли відсотки одразу після нарахування не сплачуються, а приєднуються до суми боргу.

База для нарахування складних відсотків збільшується з кожним кроком у часі.

Капіталізація відсотків — це приєднання шдсотківдосуми,якає базою для нарахування в наступному періоді. При застосуванні склад­них відсотків відбувається їх капіталізація.

Формула нарощення за складними відсотками має вигляд:

S = P х (1+ і)n

де

S – нарощена сума боргу

P – сума грошей, що даються в борг

і – річна відсоткова ставка

n – термін угоди в роках.

16