Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зміст курортология.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
5.84 Mб
Скачать

6.4 Основні методи лікування та оздоровлення (Єгорова Ірина)

Лікувальна база "Пуща-Водиця" надає широкий вибір послуг із оздоровлення. Показання для лікування:

  • захворювання системи кровообігу;

  • захворювання нервової системи;

  • захворювання опорно-рухового апарату;

Перелік основних методів лікування та діагностики:

Кліматотерапія - використання різноманітних кліматичних факторів та особливостей клімату місцевості для лікування хворих. При даному виді лікування на організм діє комплекс  кліматопогодних подразників природньої зони постійного проживання хворого чи іншої лікувально-оздоровчої місцевості.

Дієтотерапія - це використання харчування для лікування різноманітних захворювань. В основу дієтотерапії покладена теорія збалансованого харчування.

Бальнеотерапія

  • лікувальні ванни (перлинні, морські, йодо-бромні, хвойні, валеріанові, бішофітні);

  • лікувальний душ (циркулярний, душ Шарко, підводний душ-масаж);

  • лікувальне плавання в басейні.

Теплолікування

  • грязьові та озокеритові аплікації;

  • внутрішньопорожнинний грязьовий тампон.

Теплолікування (термотерапія) - метод фізіотерапевтичного лікування, оснований на лікувальному впливі тепла на організм.

Електролікування (синонім: електротерапія) - методи фізіотерапії, основані на використання дозованого впливу на організм електричних токів, електричних, магнітних чи електромагнітних полів.

Світлолікуванням називається дозований вплив на організм інфрачервоного, видимого та ультрафіолетового випромінювання на організм людини з метою лікування.

Інгаляції - вдихання лікарських речовин з лікувальною метою. До такого способу лікування корисно вдаватися при перших ознаках гострих та хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів, а також для попередження та усунення приступів бронхіальної астми.

Масаж

Існує декілька видів лікувального масажу: класичний, рефлекторний, сполучнотканинний, точковий та апаратний масаж.

Лікувальна фізкультура (ЛФК) - сукупність методів лікування, профілактики та медичної реабілітації, основаних на використанні фізичних вправ, спеціально підібраних та методично розроблених.

Рефлексотерапія - це методика лікування, основана на впливі спеціальними акупунктурними іглами на біологічно активні точки на тілі людини, що відповідають за певний орган. В більш звичному для нас представленні, рефлексотерапія - це голковколювання чи голкотерапія.

Аромотерапія - приємний та ефективний спосіб лікування за допомогою натуральних ефірних масел.

Гідроколонотерапія - це сучасний, безпечний та дуже ефективний метод очищення кишківника від відкладень багаторічних шлаків.

Терапевтична стоматологія займається консервативним лікуванням зубів. Основними задачами терапевтичної стоматології є лікування карієсу, пульпіту. В деяких клініках стоматалоги-терапевти займаються лікуванням захворювань ясен та реставрацією зубів.

Гідролазерне зрошення ясен - це комплексна фізіотерапевтична процедура, яка включає в себе гідромасаж та лазеротерапію ясен. Процедура проводиться одноразовим наконечником, який має форму зубної щітки, струмені води під тиском замінюють ворсинки щітки.

Головною та найбільш доступною медичною методикою діагностики більшості захворювань є аналізи. Сьогодні існують різні види аналізів, що є основою для призначення лікування пацієнту