Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИНДРОМ ВТРАТИ.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
315.39 Кб
Скачать

Вправа 6. «Лист від свого я»

У момент кризи або самотності, в ситуації втрати або життєвих змін - у всіх цих випадках пропонується вправа, що дає учасникам прекрасну можливість звернутися до свого внутрішнього Я і отримати допомогу, зцілення і втіху з глибин власного несвідомого. Вправа буде більш ефективною, якщо учасники вже мають досвід внутрішньої роботи зі своїми проблемами.

«Іноді всі ми потребуємо підбадьорення і мудрого керівництва. Я хочу показати вам, що можна зробити в такій ситуації.

Сядьте зручніше і закрийте очі... Ви знаходитесь в якийсь долині. Повітря свіже, небо блакитне, навколо вас зеленіє трава, ростуть квіти. Ранковий вітерець пестить ваше обличчя, ваші ноги впевнено стоять на землі. Не поспішаючи прислухайтеся до своїх відчуттів і уважно огляньте все навколо:

Ви озираєтеся навколо себе і бачите неподалік якусь гору. Коли ваш погляд зупиняється на її вершині, ви відчуваєте, що ви самі виросли... Ви починаєте підійматися на цю гору і помічаєте, що це досить важка робота: ноги втомлюються, доводиться глибоко дихати, але при цьому ви відчуваєте, як все тіло наповнюється життєвою силою і бадьорістю, ви відчуваєте тепло своєї енергії.

Повітря стає прохолодніше, звуки поступово замовкають... Часом ви вже проходите крізь хмари. Ви йдете повільно, іноді пробираєтесь по вузькій стежці, чіпляючись руками за якісь виступи.

Поступово ви вибираєтеся із зони хмар. Ви знову бачите небо і соковиті фарби скельних порід. Сонце яскраво сяє. Ваше тіло здається легким. І ось ви на вершині. Ви відчуваєте радість від того, що можете спостерігати прекрасну панораму: вершини сусідніх гір, долини і розкидані серед них села. Ви стоїте на вершині гори в глибокому мовчанні.

Вдалині ви бачите когось. Спочатку це зовсім маленька яскрава крапка. Ви передчуваєте, що це буде якась виняткова зустріч. Вам зустрінеться мудра і доброзичлива людина, яка вислухає вас і зможе сказати саме те, що ви хочете дізнатися... Ви помітили один одного і йдете один одному назустріч. Присутність цієї людини наповнює вас радістю і силою. І от ви вже можете заглянути їй в очі, і вона дружньо усміхається вам. Ви відчуваєте, що з нею можна говорити про все і на все отримати відповідь.

Поговоріть з цією людиною. У кілька хвилин ви зможете укласти довгу, дуже довгу розмову.

А тепер прийшов час прощатися. Якщо захочете, ви зможете ще не раз зустрітися з цією мудрою людиною. Поступово повертайтеся назад... Для того щоб отримати можливість обміркувати все, що ви дізналися на вершині, уявіть собі, що, спустившись з гори і повернувшись сюди, ви знаходите лист від цієї мудрої людини. У вас є зараз півгодини для того, щоб написати цей лист».

Вправа 7. «Лист своєму я»

Ця вправа ґрунтується на активізації несвідомого учасників. Відповідь на хвилюючі його питання учасник може отримати через деякий час, причому форма відповіді може бути найрізноманітнішою. Ця вправа особливо ефективна, коли людина знаходиться в ситуації життєвих змін, переживає почуття невпевненості, внутрішнього конфлікту, коли необхідно прийняти важке рішення і т. п.. У листі учасники звертаються до тієї своєї внутрішньої інстанції, яка називається по-різному, наприклад, внутрішнє Я, самість, несвідоме.

«Коли перед нами постають дуже важкі питання, ми можемо звернутися за допомогою до нашої внутрішньої сутності.

Щоб зробити це, ви можете зараз написати листа своєму Я. Тим самим ви звернетеся до свого несвідомого і дасте йому знати про те, що готові прийняти його допомогу. Опишіть ситуацію, в якій ви знаходитеся, розкажіть про свої проблеми, про те, як ви бачите шляхи вирішення цих проблем, проаналізуйте всі плюси і мінуси можливих рішень. Опишіть також свої почуття і почуття інших залучених в цю ситуацію людей.

Відповідь може прийти до вас різними шляхами. Іноді вона приходить вже під час написання листа або відразу після цього, іноді - через кілька днів. Несподівано ми розуміємо, що вже знаємо, що нам робити.

Буває й так, що проблема, несподівано для нас самих, втрачає значимість. Це означає, що наше несвідоме попрацювало з нею непомітно для нас. Іноді відповідь приходить уві сні або її приносить наша спонтанна дія. Часом нам дають відповідь слова якої-небудь людини, думка яка зустрілася у книзі, та чи інша подію і т. п.. Все це діє як каталізатор процесів, які вже відбуваються всередині нас.

А зараз присвятіть півгодини тому, щоб написати листа своєму внутрішньому Я».