Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары 1 семестр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать
  1. Чи поширюються вимоги Закону України “Про оренду державного та комунального майна” на відносини між підприємствами, що не перебувають у державній (комунальній) власності?

  2. Які наслідки визнання договорів неукладеними?

  3. Яке рішення має прийняти суд?

Задача № 6. Між двома приватними підприємствами у квітні було укладено договір оренди сховища для зберігання у ньому цукру (у мішках) та борошна (у паперових пакетах) строком на 6 місяців. За договором орендодавець зобов’язувався створити належні умови для зберігання товару, а також забезпечити охорону сховища.

По закінченні строку договору представники орендаря і орендодавця прибули до сховища. Відкривши його, вони з’ясували, що внаслідок тривалих злив стіни і дах сховища протікли, через що товар повністю втратив якість і товарний вигляд. Орендодавець запропонував орендареві відшкодувати вартість товару, що була записана у договорі оренди. Орендар наполягав на відшкодуванні вартості товару з урахуванням підвищення за період зберігання курсу долара США у 2 рази.

Питання:

  1. Ознаки яких зобов’язань присутні у договорі оренди сховища?

  2. Чи обумовлене нормативними актами використання курсу долара (Індексу інфляції) як порівняльної величини для розрахунку суми збитків?

  3. Яке рішення має прийняти суд у випадку звернення до нього орендаря?

Тема 6. Договір підряду

  1. Поняття і види зобов'язань щодо виконання робіт.

  2. Поняття і зміст договору підряду.

  3. Договір побутового підряду.

Теоретичні питання

  1. Визначте поняття та зміст договору підряду. У чому полягають відмінності договорів підрядного типу від договорів про надання майна у власність (інше речове право), у користування, договорів про безоплатне надання послуг , а також трудового договору?

  2. Як визначаються умови договору підряду, при відсутності яких він визначається як неукладений?

  3. Які права та обов’язки сторін виникають за договором підряду, а також правові наслідки невиконання або неналежного виконання прийнятих на себе зобов’язань сторонами за договором?

  4. Що являє собою договір побутового підряду та які особливості його окремих різновидів?

  5. Яку інформацію підрядник повинен надати замовнику до укладення договору побутового підряду і після його укладення? В якому порядку і в якій формі укладається договір підряду?

  6. У чому полягають особливості прав та обов’язків сторін за договором побутового підряду? Які правові наслідки виникають у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням прийнятих на себе сторонами договору обов’язків?

Задача №1. Між приватним підприємством “Бриг” та ТОВ “Норд” було укладено договір підряду, за яким ТОВ “Норд” зобов’язувалося виконати ремонтні роботи в приміщенні, що належало ПП. При прийнятті підприємством роботи з’ясувалося, що товариство виконало ремонт із порушенням технології (нерівно покладені кахлі, вологий паркет і т. ін.). Незважаючи на це, товариство відмовилося від належного виконання робіт без додаткової оплати. Через місяць після прийняття робіт ПП надіслало претензію ТОВ, у якій наполягало на завершенні ремонтних робіт своїм коштом, але у зв’язку із тим, що претензія не мала дати і номера, а також була підписана не керівником ПП, ТОВ “Норд” відмовилося її розглядати. Через 8 місяців приватне підприємство “Бриг” надіслало повторну претензію, що містила всі необхідні реквізити, на яку ТОВ “Норд” не відповідало. Підприємство звернулося до господарського суду.

Питання:

  1. Які наслідки настають для сторони за договором у разі недодержання нею порядку пред’явлення претензії?

  2. Протягом якого строку замовник має право на пред’явлення позову про виявлені недоліки в роботі, виконаній за договором підряду?

  3. Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача №2. ТОВ “Світанок”, укладаючи договір підряду на ремонтно-будівельні роботи, не склало кошторису робіт як окремого документу. Податкова інспекція подала позов до суду з вимогою про визнання договору недійсним на цій підставі. Відповідач проти позову заперечував, мотивуючи це тим, що акт приймання-передачі виконаних робіт, що був складений представниками сторін, містить перелік робіт та їх вартість.

Питання: