Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
predmet.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
81.48 Кб
Скачать

12 Нецінові фактори сукупної пропозиції та їх вплив на криву as

Неціновими факторами називаються чинники підвищення або зниження рівня середніх витрат виробництва, не пов'язані із зміною обсягів випуску. Вплив нецінових факторів на сукупну пропозицію залежить від того, до якого типу змінних – реальних чи номінальних – вони належать.

Реальні змінні одночасно впливають як на величину потенційного випуску, так і на короткострокову криву сукупної пропозиції SRAS, пересуваючи її ліворуч або праворуч (рис.4.5) разом з довгостроковою кривою сукупної пропозиції LRАS.

Нецінові фактори, що є реальними змінними і які чинять на сукупну пропозицію короткочасний вплив, практично не впливають на обсяг довгострокової сукупної пропозиції.

Рисунок 4.5 – Реальні змінні

Номінальні змінні впливають лише на короткострокову криву сукупної пропозиції SRAS, пересуваючи її догори “?” або донизу “?”, як на рис. 4.6, а обсяг потенційного випуску і довгострокова крива LRАS залишаються при ньому незмінними.

Рисунок 4.6 – Номінальні змінні

При зростанні рівня середніх витрат, обумовлених впливом номінальних нецінових факторів (наприклад, зміною рівня цін, заробітної плати або інфляційних очікувань), рівень цін виробництва при кожному можливому обсягу випуску підвищується, і короткострокова крива сукупної пропозиції SRAS0 на рис. 4.6 пересувається вгору на величину зростання середніх витрат (SRAS1).Зниження середніх витрат під впливом нецінових факторів знижує рівень цін виробництва для кожного можливого обсягу випуску. Відповідно, короткострокова крива сукупної пропозиції SRAS0 пересувається вниз на величину зниження рівня середніх витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]