Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство аграрної політики та продовольства...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
313.4 Кб
Скачать

2.3 Висновки до розділу 2

Іванівський район розташований на крайньому сході Херсонської області. Має досить великий природно-ресурсний потенціал: має досить родючі грунти, які, на жаль, деградують від антропогенної діяльності людини, чорноземи південні; вода для зрошення береться з Сірогозької зрошувальної системи. Геологія представлена третинними відкладеннями – лесами та лесовидними суглинками.

На території розташовано більше 100 підприємств, діяльність яких переважно направлена на вирощування сільськогосподарської продукції та її реалізацію.

3. Моніторинг земель, пов’язаний з забрудненням території

3.1 Визначення екологічної стійкості земель.

Земельні ресурси – важливий елемент продуктивних сил суспільного виробництва є головним засобом виробництва, знаряддям, предметом і, частково, продуктом праці.

Економіко – екологічна ефективність використання агроландшафтів Причорноморського (Південного) регіону України як цілісної територіальної системи може бути висвітлена у внутрірегіональному аспекті, зокрема в межах окремих адміністративно – територіальних одиниць (областей). Тому є потреба у проведенні досліджень щодо ефективності використання, відтворення і збереження земельних ресурсів Херсонської області в районному розрізі.

Об’єктом досліджень є земельні ресурси Іванівського району Херсонської області, а предметом – їх еколого-меліоративний стан і розвиток.

Критерії еколого-економічної ефективності використання агроландшафту свідчить, що не можна обмежуватися лише галузевими показниками. Цілісність екологічного потенціалу, взаємна трансформація економічного та екологічного ефектів протягом часу зумовлюють розширення спектру вимірів та оцінок. Ефективне використання земельних ресурсів може характеризуватися коефіцієнтом екологічної стабільності території (Кек.ст), який характеризує рівень інтенсивного використання землі.

Загальний коефіцієнт екологічної стабільності території (Кек.ст) розраховується за формулою 3.1:

(3.1)

де Кек.ст – коефіцієнт екологічної стабільності території;

К – коефіцієнт екологічної стабільності угідь і – го виду;

Рі – площа угідь і- го виду;

Кр – коефіцієнт морфологічної стабільності рельєфу (Кр = 1 – для стабільних територій, область цілком розміщена в степовій зоні).

3.2 Визначення типу екологічної ситуації, яка обумовлена радіаційним забрудненням

Під кризовою ситуацією, що обумовлена техногенним (у тому числі і радіаційним) забрудненням ґрунтів, ми розуміємо ситуацію, яка склалася під впливом екзогенного привнесення до ґрунту полютантів і яка призводить до негативних змін фізичних, фізико – хімічних і агрохімічних показників ґрунту, погіршення умов функціонування ґрунтової біоти і зоофауни, порушення нормального росту і розвитку рослин, і навіть до їх загибелі. Приймаємо наступний вид кризової ситуації у зв’язку з тим, що вміст Cs і Sr є в межах норми, проте рівень пестицидного навантаженя є значним (8 кг/га).

- катастрофічна – ситуація, що складається на територіях з рівнем радіаційного забруднення Cs-137 більше 15 кі/км2 і Sr-90 більше 3 кі/км2, з вмістом в грунтах важких металів у сотні разів вищим за ГДК, з пестицидним навантаженням більш 7 кг/га д.р.

Про наявність кризової ситуації свідчить погіршення у порівнянні з незабрудненим грунтом його структури, більше ущільнення, зниження на 1-2 більш одиниць показника рН, зменшення чисельності і зниження на 20-25% активності азотобактера, падіння на 25-30% врожаю вирощуваних сільськогосподарських культур. І все ж головними діагностичними показниками кризової ситуації є кількісні показники, а саме: рівень радіаційного забруднення Cs-137 в межах до 0,1 кі/км2 і Sr-90 до 0,02 кі/км2; пестицидне навантаження більше 8 кг/га д.р.

До показників діагностики кризової ситуації, яка обумовлена техногенним впливом, відносяться:

- вміст залишкової кількості пестицидів у грунтах, мг/кг – 1,8;

- вміст залишкової кількості пестицидів у рослинній продукції, мг/кг – 0,9 (ГДК) ;

- вміст валових форм важких металів у грунтах мг/кг – 2,5;

- вміст рухомих форм важких металів у грунтах, мг/кг – 0,5 ;

- щільність забруднення грунтів Cs-137 и Sr-90, кi/км2 – 0,09 та 0,01.