Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство аграрної політики та продовольства...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
313.4 Кб
Скачать

2.1.4 Геологічні та геоморфологічні умови

Херсонська область займає південну частину Причорноморської западини , котра пересікається долиною Дніпра на правобережжя та лівобережжя. Територія району є продовженням майже ідеальної рівної монотонної рівнини північного безстічного району зі значним падінням висоти місцевості к півдню та південно-західній частині.

Більша частина третинних відкладень Причорноморської западини перекрита продуктами четвертинного періоду – лесами та лесовидними суглинками різної потужності. Це рихлі ґрунтоутворюючі породи, що містять значну кількість поживних макро- та мікроелементів.

З точки зору геоморфології Іванівський район є частиною нижньої (піщаної) тераси Дніпра.

2.2 Соціально-економічні і господарські аспекти використання ландшафтів.

2.2.1 Адміністративно-територіальний устрій

Кількість населення Іванівського району 15,1 тис. осіб ( станом на 2008 рік). Міське населення складає 4,8, сільське – 10,3 тис. осіб. Щільність населення - 13 осіб на 1 км2 .

Населені пункти Іванівського району

Смт:

Іванівка

Села:

Балашове • Благодатне • Воскресенка • Дмитрівка • Дружбівка • Захарівка • Квіткове • Кірове • Любимівка • Мартівка • Михайлівка • Нововасилівка • Новодмитрівка Друга • Новодмитрівка Перша • Новомиколаївка • Новосеменівка • Першотравневе • Тимофіївка • Трохимівка • Українське • Фрунзе • Червоний Прапор • Широка Балка • Шотівка

Селища:

Веселівка • Новознаменка • Федорівка

Рис.2.2 – Адміністративно-територіальний поділ Іванівського району Херсонської області

2.2.2 Господарський аспект використання ландшафтів

Згідно єдиного державного реєстру підприємств та організацій України за різними правовими формами господарювання в районі розміщено 103 підприємства, які переважно займаються вирощуванням сільськогосподарської продукції та тваринництвом. Рівень рентабельності с-г виробництва загальний складає 23,5 %, тваринництво - -24,8 %, рослинництво – 27,5 %. Рівень зносу основних фондів складає 56,3 %. Урожайність сільськогосподарських культур : соняшник – 7,6 , ріпак – 11,5, картопля -121,7, овочі – 237,3, плоди та ягоди – 30,1 ц/га.

Сприятливі в районі умови для переробної промисловості, її представляють маслозавод і харчосмакова фабрика, розміщені в Іванівці, продукція яких користується попитом. Підприємство ВАТ "Іванівський маслосирзавод" виробляє більше чотирьохсот тон промислової продукції на рік. Загальний обсяг промислової продукції у порівняних цінах склав 6566,4 тис. грн., або 92,6% до відповідного періоду 2006 р.

Транспортна галузь в районі представлена двома підприємствами: ВАТ "АТП-16548" та ТОВ "Компанія "Югтранс". У транспортну галузь залучено близько 1 млн.грн. інвестицій, що дозволило удвічі збільшити кількість сіл, охоплених автобусним сполученням. Торгова мережа району налічує 115 об'єктів торгівлі. За станом на 01 грудня 2007 року в районі налічується 808 субєктів підприємницької діяльності, з них 574 - фізичні особи, 234 - юридичні особи.

Одним з головних завдань району залишається пошук інвестицій в сільське господарство, створення підприємств з переробки сільськогосподарської продукції та виробництво продуктів харчування. Іванівський район знаходиться у посушливій зоні. З 19,0 тис. га зрошення використовується лише 12,0 тис.га. Усі ці завдання та багато інших потребують наполегливої повсякденної праці. В районі сприятливі умови для розвитку рослинництва і тваринництва. Головними культурами є озима пшениця, ярий ячмінь, горох, соняшник, рицина. Вирощують тут овочеві і баштанні культури. Загальна площа ріллі в районі становить 95,1 тис. га. Станом на 01 грудня 2007 р. площа сільськогосподарських угідь у користуванні - 88, 5 тис. га, що становить 93,0% від загальної площі. Площа необроблених земель зменшилася на 4075 га або на 57,5 % в порівнянні до відповідного періоду 2006 р. Вся посівна площа під урожай 2007 року по району склала 66,9 тис.га, що на 8,1 тис.га більше, ніж у 2006 р. Зернові культури посіяні на площі 30,5 тис.га. З метою ефективного використання земель в районі проводиться робота по розширенню посівів таких технічних культур, як соя, льон олійний, озимий ріпак.

Перспективні можливості для розвитку сільськогосподарського тваринництва створюєзрошення. На півдні району проходить магістральний канал Каховської зрошувальної системи, що забезпечує поля дніпровською водою. Тому досить розвинені в районі скотарство, свинарство, вівчарство, птахівництво.

Водою для виробництва та побутових потреб забезпечує Сірогозька зрошувальна система ( рис.2.2) розміщена на територїї Херсонської та Запорізької областей. Будівництво її розпочато в 1986 р. і здійснювалось трьома чергами на загальній площі 116,4 тис. га. Площа зрошення першої черги будівництва становить 41,6 тис. га, другої - 39,2, третьої - 35,6 тис. га.

Зрошення першої та другої черги зрошувальної системи здійснюється із Сірогозького магістрального каналу, до якого вода подається насосною станцією, розміщеною на ПК 29+50 Головного Каховського магістрального каналу. Перша черга системи (північна частина масиву) забезпечується зрошувальною водою безпосередньо з Каховського водосховища, на березі якого буде споруджено другу головну насосну станцію.

Поверхня зрошуваного масиву рівнинна, розчленована балками і тимчасовими водотоками, є невеликі поди.

Грунтовий покрив представлений переважно південними чорноземами і темно-каштановими грунтами, а у подах - темно-каштановими грунтами в комплексі з солонцями і глеєсолодями. Грунтоутворюючими породами є лесовидні суглинки. Глибина залягання грунтових вод - 15-20 м.

З магістрального каналу вода надходить до розподільних каналів і за допомогою насосних станцій підкачування - до закритої міжгосподарської та внутрішньогосподарської мережі. Зрошення проводиться дощувальними машинами Кубань, Фрегат, Дніпро.

Для зменшення втрат води магістральний канал системи побудовано з горизонтальним дном і повною акумуляцією технологічних скидних вод. Технологічний процес водорозподілу та поливу автоматизовано й обєднано в єдину систему автоматизованого диспетчерського управління Каховської зрошувальної системи.

Рис. 2.2 - Сірогозька зрошувальна система