Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Василюк Нариси з порівняльної педагогіки.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

2.2. Проблемний метод

У другій половині XX століття виникають нові напрями у компаративістиці. Засновником одного з них став професор Лондонського університету Б. Холмз (1920-1993), автор багатьох книжок з порівняльної педагогіки. Серед найбільш відомих є праця "Проблеми в педагогіці: порівняльний підхід" (1965), в якій відображений методологічний підхід вченого. Холмз підкреслює важливість розвитку порівняльних досліджень та їх вплив на збагачення педагогіки та всієї групи наук про освіту. Найбільш продуктивним у порівняльно-педагогічних дослідженнях він вважав проблемний метод. Такий підхід полягає в аналізі конкретних педагогічних проблем на основі порівняння шляхів їх постановки та вирішення у різних країнах.

Для Холмза порівняльна педагогіка є засобом підтримки планування розвитку реформи та освітньої політики; сприяє визначенню положень та принципів, систем або прав, які допомагають у з'ясуванні функціонування освітніх систем. Щоб досягнути певних цілей, дослідницьким інструментом слід обрати проблемний метод, який є науково обгрунтованим, відтак, завдяки йому можна творити теорію та

формулювати "предикції" (передбачування) можливих варіантів освітньої політики.

Холмз акцентує наступні головні фази порівняльних досліджень:

1. Вибір проблеми та її аналіз (вибір проблеми залежить в основному від досвіду, знань та інтересів дослідника);

  1. Формулювання пропозицій стосовно освітньої політики або можливих рішень;

  2. Визначення релевантних чинників (опис та аналіз політичних, економічних, культурних і суспільних чинників, які впливають на систему освіти).

Однак на практиці неможливо зібрати весь необхідний матеріал. Тому Холмз виділяє метод класифікації, який сприяє проведенню дослідження при збереженні певного порядку і раціональності, а не інтуїції та власного бажання. Холмз стверджує, що аналіз як проблем, так і контексту повинен знаходитися в ракурсі чинників:

- ідеологічних - зіставлення норм поведінки і цінностей;

- інституціональних - представлених через освітні організації та практику;

додаткових (клімат, територія, природні ресурси), які безпосередньо не знаходяться під контролем людини);

4. Перевірка можливих розв'язань у різних контекстах, аналізованих з метою пошуків найкращих рішень.

Холмз стверджує, що проблемний метод є перспективнішим і стоїть вище, аніж метод історичного аналізу, оскільки сприяє "науковізації" порівняльної педагогіки, а також більш придатний до планування та проведення освітніх реформ. Однак на кожному етапі розв'язування проблем потрібно визначити вибір, підпорядкувати та маніпулювати релевантними даними. У зв'язку з цим Холмз створює відповідну класифікацію, яка б значно полегшила завдання.

Хоча Холмз так і не представив вичерпно повного прикладу застосування свого методу, але все ж здійснив аналіз багатьох освітніх явищ на тлі зв'язку з політичними та економічними проблемами. В чотирьох монографіях ним висвітлені: 1) підготовка вчителів та професіоналізація освіти в США; 2) розширення середньої школи в Англії та Уелсі; 3) загальна та професійна підготовка в СРСР; 4) особиста свобода і соціальна відповідальність в Японії.