Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на модуль. Фінансове.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать
  1. Чому у світовій практиці прийнято називати Рахункові палати (Аудиторські палати тощо) вищим органом фінансового контролю? Аргументуйте свою відповідь.

  2. Яке визначення державного нагляду (контролю) закріплено Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»? Яка сфера застосування даного закону

Державний нагляд (контроль) - діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування (далі - органи державного нагляду (контролю)) в межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб'єктами господарювання та забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, прийнятного рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища.

Дія цього Закону поширюється на відносини, пов'язані зі здійсненням державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Дія цього Закону не поширюється на відносини, що виникають під час здійснення заходів валютного контролю, митного контролю, державного експортного контролю, контролю за дотриманням бюджетного і податкового законодавства та касових операцій, контролю за дотриманням порядку проведення розрахунків, за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, використанням державного та комунального майна, банківського і страхового нагляду, інших видів спеціального державного контролю за діяльністю суб'єктів господарювання на ринку фінансових послуг, державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, телекомунікації, поштовий зв'язок, радіочастотний ресурс України, під час проведення процедур, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення, а також оперативно-розшукової діяльності, дізнання, прокурорського нагляду, досудового слідства і правосуддя, державного нагляду за дотриманням вимог ядерної та радіаційної безпеки, державного контролю та нагляду в галузі цивільної авіації, державного нагляду (контролю) за дотриманням ліцензійних умов транспортування природного і нафтового газу трубопроводами та його розподілу, постачання природного газу, зберігання природного газу в обсягах, що перевищують рівень, який встановлюється ліцензійними умовами провадження господарської діяльності із зберігання природного газу.

Контрольні запитання до заняття 2.:

  1. Які відносини у сфері фінансової діяльності регулюються виключно законами України?

  2. Перерахуйте повноваження Верховної Ради України у сфері фінансів згідно Конституції України і Закону України “Про Регламент Верховної Ради України”?

  3. Якими повноваженнями у сфері фінансів наділені комітети Верховної Ради України відповідно до Закону України “Про комітети Верховної Ради України”?

  4. Якою компетенцією в сфері фінансової діяльності наділений Президент України? Як змінилися повноваження Президента після втрати чинності Законом України вiд 08.12.2004 № 2222-IV “Про внесення змін до Конституції України”?

  5. Якими повноваженнями наділений Кабінет Міністрів Україн відповідно до ст. 20 Закону України “Про Кабінет Міністрів України”?

  6. Чим відрізняються повноваження у сфері фінансів Ради Міністрів Автономної Республіки Крим і обласної державної адміністрації?

  7. Перерахуйте повноваження управлінь фінансів місцевих державних адміністрацій які ці органи здійснюють як представники Міністерства фінансів України на місцях та які повноваження делеговані обласними та районними радами управлінням фінансів як виконавчим органам цих рад?

  8. Назвіть повноваження Верховної ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних рад, сільської, селищної, міської ради схожі за своїм змістом?

  9. Назвіть повноваження Кабінету Міністрів України, Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, виконавчих комітетів місцевих рад схожі за своїм змістом?

  10. Які контрольні функції у сфері фінансів здійснюють Кабінет Міністрів України, Рада Міністрів Автономної Республіки Крим і місцеві державні адміністрації?

  11. Окресліть місце Міністерства фінансів України в системі органів наділених фінансовою компетенцією?

  12. Розкрийте завдання Міністерства фінансів України?

  13. Розкрийте повноваження Міністерства фінансів України?

  14. Що таке пробірний нагляд і яка його основна мета? Які органи здійснюють державний пробірний нагляд в Україні і які у зв’язку з цим їх завдання, функції та повноваження.

  15. Окресліть місце Державної казначейської служби в системі органів наділених фінансовою компетенцією?

  16. Що таке казначейське обслуговування бюджетних коштів?

  17. В чому полягає розрахунково-касове обслуговування розпорядників, одержувачів бюджетних коштів?

  18. Які функції та повноваження Міністерства фінансів України і Державної казначейської служби можна вважати фінасово-контрольними?

Контрольні запитання до заняття 3.: