Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс лекцій з адміністративного права.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.71 Mб
Скачать

1. За спрямованістю змісту:

а) такі, що закріплюють порядок утворення і правовий стан суб’єктів.

б) такі норми, що визначають форми і методи управлінської діяльності.

2. Норми права за субєктами кваліфікуються на ті, що адресовані органам виконавчої влади, державним службовцям та іншим (підприємствам, громадянам).

3. За формою припису та їх змістом:

а) зобов’язуючі (приписні) – ці норми зобов’язують здійснювати певні дії при виникненні передбачених ними умов. Наприклад, для здійснення певних видів діяльності підприємства зобов’язані отримати ліцензію; підприємства, заклади, організації зобов’язані подати податковим органам звіти за встановленою формою і т.д.

б) заборонні норми – ці норми забороняють вчинення тих чи інших дій в умовах, які цими нормами визначені. Заборони можуть бути або загальними, або мати спеціальний характер. Наприклад заборона вчиняти дії, що підпадають під ознаки адміністративного правопорушення, є загальною, а заборона міліції застосовувати спеціальні засоби до неповнолітніх – спеціальною.

в) дозвільні норми (уповноважуючи) – ці норми уповноважують, або дозволяють суб’єкту діяти в рамках вимог за своїм розсудом, але в рамках правового поля. Так, громадянину надається можливість самостійно вирішувати питання реалізації свого права на скаргу. Він може або її подати, або не подати на неправомірні дії посадової особи.

г) заохочувальні норми – це норми, що забезпечують за допомогою засобів матеріального або морального впливу належну поведінку учасників управлінських відносин.

д) рекомендаційні норми.

4. За галузевою належністю:

а) матеріальні – статичні норми. Вони характеризуються тим, що юридично закріплюють комплекс обов’язків і прав.

б) процесуальні норми: регламентують порядок реалізації юридичних обов’язкі і прав, встановлених матеріальних нормами.

5. Класифікація норм за межею дій:

а) у просторі – дія норми у просторі передбачає територію, на яку поширюється їх юридична сила. У деяких випадках адміністративно-правові норми можуть бути міжтериторіальними. Територією дії норм можуть бути окремі економічні зони, або коли вони регламентують діяльність організацій і громадян за кордоном.

б) дія норм у часі. Вона може обмежуватися буд.-якими термінами (строкові норми) або не обмежуватися (безстрокові норми). Наприклад, Північно кримська експериментальна економічна зона “Сиваш” була утворена терміном на 5 років.

6. За ступенем загальності:

а) загальні – мають загальне значення. Наприклад, документами, які підтверджують громадянство України, є паспорт громадянина України, а для осіб до 16 років – свідоцтво про народження.

б) міжгалузеві норми – регулюють яку-небудь одну функцію в усіх галузях. Наприклад, контроль за додержанням антимонопольного законодавства у процесі приватизації здійснюється Антимонопольним комітетом України.

в) галузеві норми – регулюють відносини у межах однієї галузі. Здебільшого це норми галузевих міністерств та відомств. Такий характер мають норми, що містяться у законах, Указах Президента, документах Кабінету Міністрів України, якщо їх вплив не виходить за межі конкретної галузі.

г) місцеві норми – норми місцевих органів державної виконавчої влади, а також місцевого самоврядування.