Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4укр..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
889.86 Кб
Скачать

Стерилізація

       Стерилізація медична - повне звільнення речовини або предмета від мікроорганізмів шляхом впливу на нього фізичних або хімічних агентів.

     Метою стерилізації є повне знищення всіх мікроорганізмів на виробах медичного призначення та лікарських препаратах. Стерилізація по суті є різновидом дезінфекції і спрямована на другу ланку епідемічного процесу, тобто на розрив механізму передачі збудників інфекції.

     Застосовують фізичний і хімічний методи стерилізації.

     До фізичних методів відносяться обробка гарячим сухим повітрям, парою під тиском, інфрачервоним випромінюванням, фільтрування (для термолабільних рідин), мембранна фільтрація, а також радіаційний метод. Треба мати на увазі, що кип'ятіння не відноситься до методів стерилізації.

     До хімічних методів стерилізації відносять газовий (окис етилену та бромід метилу) та занурення в розчини хімічних стерилізуючих агентів. Після хімічної стерилізації вироби необхідно дегазувати (в разі газової обробки) або ретельно промити.

     Ефективність стерилізації багато в чому залежить від якості передстерилізаційного очищення виробів та санітарного стану приміщення, де вона здійснюється.

     Передстерилізаційне очищення медичного інструментарію включає наступні етапи: 1) замочування в одному з миючих розчинів або обробка ультразвуком в цих миючих розчинах; 2) миття кожного інструменту щіткою в миючому розчині, 3) ополіскування в проточній воді, 4) ополіскування у дистильованій воді, 5) вакуумна сушка.

     В лікувально-профілактичних закладах для передстерилізаційного очищення виробів медичного призначення виділяють окреме приміщення, в якому в асептичних умовах працює спеціально навчений персонал.

    Відповідно з Галузевим стандартом 42-21-2-85 «Стерилізація та дезінфекція виробів медичного призначення. Методи, засоби та режими » для стерилізації виробів зі скла, гуми, полімерних матеріалів (поліетилен високої щільності, ПВХ-пластикати) рекомендується використовувати водяну насичену пару під надлишковим тиском, сухе гаряче повітря, 6% розчин перекису водню, 1% розчин дезоксону 1, суміш ПРО (окис етилену з бромідом метилу) в співвідношенні 1:2,5 за масою, суміш парів води і формальдегіду.

     Для дезінфекції корозійно-стійкого металу використовують водяну насичену пару під надлишковим тиском,, сухе гаряче повітря, 6% розчин перекису водню, 1% розчин дезоксону 1.Текстільні матеріали дезінфікують водяною насиченою парою під надлишковим тиском, сухим гарячим повітрям. Для дезінфекції оптики, кардіостимуляторів, пластмаси, пластмасових магазинів до зшивачів використовують суміш ПРО. Ендоскопи, медичні інструменти до гнучких ендоскопів дезінфікують 2,5% розчином глутарового альдегіду або парами формальдегіду в спирті.

     Експозиція стерилізації залежить від об'єкту, який підлягає стерилізації, від агенту, який використовується для стерилізації, і його концентрації, температури, вологості навколишнього середовища.

Організація та забезпечення дезінфекційно-стерилізаційного режиму в стоматологічній клініці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]