Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINANSI_2_KONSPEKT_LEKTsIJ-2012.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

Лекція 12. Формуванням і використанням активів суб ‘єктів малого підприємництва

План

12.1. Економічна сутність активів малих підприємств.

12.2. Особливості управління формуванням необоротних активів суб'єктів малого підприємництва.

12.3. Формування і управління оборотними активами малого підприємництва.

12.1. Економічна сутність активів малих підприємств

Для здійснення господарської діяльності кожне підприємство повинно мати певне майно, котре належить йому на правах власності чи володіння. Усе майно, яке належить малому підприємству і відображене в його балансі, становить його активи.

Активи — це ресурси малого підприємства у формі сукупних майнових цінностей, які використовуються у господарській діяльності з метою отримання прибутку.

Активи малого підприємства складаються із суми необоротних, оборотних та інших активів.

У складі активу балансу малого підприємства виділяють такі три розділи:

  1. Необоротні активи.

  2. Оборотні активи.

  3. Витрати майбутніх періодів.

Актив малого підприємства є джерелом відомостей про розміщення капіталу підприємства та позичкових коштів у товарно-матеріальні цінності, у будь-яке майно, та в залишки грошових коштів. Таким чином, кожному виду розміщеного капіталу відповідає певна стаття активу балансу. Головною ознакою групування статей активу балансу виступає ступінь ліквідності відповідних активів (рис. 12.1).

Рис. 12.1. Балансовий розподіл активів суб’єктів малого підприємництва

При цьому всі активи малого підприємства розподіляються на ті, що перебувають у внутрішньому обороті підприємства, та ті, які відведені на будь-які потреби. Такий розподіл активів малого підприємства наведено на рис. 12.2.

У ході вивчення складу та структури активу балансу потрібно зважити на характер участі окремих видів активів у виробничо-господарському процесі.

Звідси виникає розподіл активів малого підприємства на необоротні та оборотні активи.

Необоротні активи — це сукупність матеріальних цінностей малого підприємства, які багаторазово беруть участь у виробничо-господарському процесі та переносять свою вартість на готову продукцію частинами.

Оборотні активи — це сукупність грошових коштів, авансованих у виробничі фонди та фонди обігу з метою забезпечення безперервності процесу виробництва і реалізації продукції.

Рис. 12.2. Сфера обертання активів суб’єктів малого підприємництва

Активи малого підприємства мають визначатись і відображатись у балансі в грошовому виразі з використанням певної бази оцінки. У процесі функціонування малого підприємства величина активів і їх структура постійно змінюються. Якісні зміни у структурі активів малого підприємства можна охарактеризувати за допомогою вертикального та горизонтального аналізу.

Вертикальний аналіз показує структуру активів малого підприємства. Показники структури розраховуються у відсотках до валюти балансу. Відносні показники певною мірою пом'якшують негативний вплив інфляційних процесів, які суттєво ускладнюють зіставляння абсолютних показників у динаміці. Вертикальний аналіз — це структурний аналіз абсолютних величин, який дає змогу за даними відносних величин вивчити структуру активів та зобов'язань, тобто частку (відсоток) окремих їх видів у загальній сумі розділів та в цілому активів і зобов'язань. Перевагою цього виду аналізу є можливість зіставлення вираженої у відсотках структури показників одного звітного періоду з іншими незалежно від зміни їх розмірів. Вивчаючи ту чи іншу сукупність показників у різні періоди, можна спостерігати ті зміни, які відбуваються в їх структурі.

Горизонтальний аналіз полягає у порівнянні абсолютних величин за статтями балансу за два суміжні періоди, а також у разі можливості в динаміці за ряд періодів (кварталів). Порівняння можна здійснювати шляхом визначення показників за абсолютними величинами, тобто наскільки порівнювана величина більша або менша за ту, з якою порівнюють, або за допомогою відносних показників, тобто наскільки відсотків порівнювальна величина більша або менша за ту, яку визначили базою порівняння.

Горизонтальний аналіз звітності потребує побудови однієї чи кількох аналітичних таблиць, в яких абсолютні показники доповнюються відносними — темпами зростання (зниження).

Структура вартості активів дає загальне уявлення про фінансовий стан малого підприємства. Вона показує частку кожного елемента в активах і співвідношення позичкових і власних коштів малого підприємства в пасивах. У структурі активів відображається специфіка діяльності кожного підприємства. Але не можна порівнювати структуру підприємств різних галузей господарства. А ось аналіз її динаміки протягом якогось періоду на конкретному малому підприємстві необхідний.

Однак сама по собі структура не визначає фінансового стану підприємства. Аналіз структури майна підприємства, її динаміки не дає відповіді на питання, наскільки вигідно для інвестора вкладення коштів у дане підприємство, а лише оцінює стан активів і наявність коштів для погашення зобов'язань.

Фінансовий аналітик повинен виділяти такі складові:

  1. загальну вартість активів підприємства, яка дорівнює підсумку балансу;

  2. вартість необоротних активів;

  3. вартість оборотних коштів;

  4. грошові кошти.

У найзагальнішому вигляді структуру активів характеризує коефіцієнт співвідношення оборотних і необоротних активів.

Аналіз динаміки складу і структури активів дає можливість установити розмір абсолютного та відносного приросту чи зменшення загальної вартості активів малого підприємства й окремих його видів. Приріст (зменшення) активу свідчить про розширення (звуження) діяльності малого підприємства.

Показники структурної динаміки відображають частку участі кожного виду активу до сукупних активів, їх аналіз дає змогу зробити висновок про те, в які активи вкладені фінансові ресурси чи які активи зменшились за рахунок відпливу фінансових ресурсів.

В активі балансу відображаються, з одного боку, виробничий потенціал, який забезпечує можливості для здійснення основної (операційної) діяльності малого підприємства, а з другого — активи, які створюють умови для інвестиційної й фінансової діяльності. Ці види діяльності тісно взаємозв'язані. Тому після загальної оцінки динаміки складу та структури майна слід детально оцінити стан, рух і причини зміни кожного виду активу малого підприємства.

Спочатку оцінюють необоротні активи. Під основним капіталом (необоротними активами) малого підприємства розуміють сукупність усіх майнових прав, які належать даному суб'єкту господарювання, у тому числі основні засоби.

До необоротних активів належать:

  • незавершене будівництво;

  • основні засоби;

  • довгострокові фінансові інвестиції;

  • довгострокова дебіторська заборгованість;

  • інші необоротні активи.

Незавершене будівництво — це сума інвестицій, вкладених у незавершене будівництво (включаючи устаткування для монтажу), що здійснюється для власних потреб суб'єкта малого підприємництва, а також авансові платежі для фінансування такого будівництва.

Балансова вартість незавершеного будівництва дорівнює сумі фактично здійснених витрат, пов'язаних з будівництвом об'єкта основних засобів.

Основні засоби — це вартість власних та отриманих на умовах фінансового лізингу об'єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів, а також вартість інших необоротних матеріальних активів.

Основні засоби функціонують у натуральній формі протягом тривалого часу як у сфері матеріального виробництва, так і в невиробничій сфері, а також капітальні вкладення в об'єкти, що належать до основних засобів.

Довгострокові фінансові інвестиції — це фінансові інвестиції на період більше одного року, а також усі інші фінансові інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані, в будь-який час.

Довгострокова дебіторська заборгованість — це заборгованість фізичних і юридичних осіб, яка буде погашена після 12-ти місяців з дати балансу.

Інші необоротні активи — всі інші необоротні активи, які не можуть бути включені до згаданих вище статей розділу «Необоротні активи».

Оборотні активи характеризують сукупність майнових цінностей малого підприємства, що обслуговують поточну виробничо-комерційну діяльність. У складі оборотних активів малого підприємства виділяють такі елементи:

  • виробничі запаси;

  • готова продукція;

  • дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги;

  • дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом;

  • інша поточна дебіторська заборгованість;

  • поточні фінансові інвестиції;

  • грошові кошти та їх еквіваленти;

  • інші оборотні активи;

  • витрати майбутніх періодів.

У статті «Виробничі запаси» відображається вартість запасів сировини, основних і допоміжних матеріалів, палива, покупних напівфабрикатів і комплектуючих виробів, призначених для використання в ході нормального операційного циклу.

У статті «Готова продукція» відображається собівартість виробів на складі, обробка яких закінчена та які пройшли випробування, приймання і укомплектовані згідно з умовами договорів із замовниками.

У статті «Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги» відображається заборгованість покупців або замовників за реалізовані їм продукцію, товари, роботи або послуги, включаючи забезпечену векселями заборгованість.

У статті «Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом» відображається визнана дебіторська заборгованість казначейських, фінансових і податкових органів.

У статті «Інша поточна дебіторська заборгованість» відображається заборгованість дебіторів, яка не включена до інших статей дебіторської заборгованості та яка відображається у складі оборотних активів.

У статті «Поточні фінансові інвестиції» відображаються фінансові інвестиції на строк, що не перевищує один рік, які можуть бути вільно реалізовані у будь-який момент (крім інвестицій, які є еквівалентами грошових коштів).

У статті «Грошові кошти та їх еквіваленти» відображаються кошти в касі, на поточних та інших рахунках, у банках, які можуть бути використані для поточних операцій, а також еквіваленти коштів. У цій статті окремо наводяться кошти в національній та іноземній валюті.

У статті «Інші оборотні активи» наводяться суми оборотних активів, які не включені до згаданих вище статей розділу «Оборотні активи».

У складі витрат майбутніх періодів відображаються витрати, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів.

Таким чином, кожне мале підприємство для здійснення господарської діяльності повинно володіти певною сумою активів.

Від того, які фінансові ресурси вкладені в необоротні та оборотні активи, скільки їх знаходиться у сфері виробництва і в сфері обігу, в грошовій та матеріальній формі, значною мірою залежать результати виробничо-фінансової діяльності і відповідно фінансовий стан суб'єкта малого підприємництва.

Як правило, у малих підприємств неефективна структура активів, оскільки переважна їх частина розміщена в необоротних активах (80 % загальної суми), що свідчить про низьку мобільність наявного на малому підприємстві капіталу, не дозволяє активно використовувати наявні матеріально-грошові ресурси, вільно маневрувати на ринку та проводити активну збутову політику і як наслідок — низький рівень прибутковості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]