Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINANSI_2_KONSPEKT_LEKTsIJ-2012.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

11.3. Управління фінансовими ресурсами суб'єктів малого підприємництва

Вітчизняний досвід фінансово-господарської діяльності підприємств доводить, що на малих підприємствах існує постійна проблема оптимізації структури фінансових ресурсів. Оптимізацію структури фінансових ресурсів малого підприємства необхідно здійснювати у напрямку пошуку найкращого варіанта джерел грошових коштів для поповнення основного і оборотного капіталу. Цей процес має суто диференційований характер.

Фінансовий стан підприємства багато у чому залежить від того, які кошти має підприємство, звідки вони взялися і куди вкладено. Основним джерелом коштів для більшості малих підприємств є дохід від продажу товарів і послуг. Однак у нинішніх умовах багато малих підприємств змушені залучати і інші джерела коштів, зокрема фінансування через одержання грошових коштів шляхом продажу активів.

.Джерелом коштів можуть бути ліквідні активи, що їх деякі малі підприємства утримують для формування оборотного капіталу. Ці активи можна продати для того, щоб накопичити капітал у разі потреби. Будівлі, устаткування чи нерухомість, які більше не потрібні малому підприємству, також можуть бути продані з метою накопичення капіталу.

Мале підприємство може одержувати кошти з будь-якою метою через отримання позикового капіталу — банківський кредит, придбання товарів у кредит та інші джерела

Залучення у господарський оборот позикового капіталу у вигляді банківських кредитів та інших позичок є нормальним явищем фінансово-господарської діяльності суб'єктів малого підприємництва. Помилковим є твердження, що повна відмова малого підприємства від використання кредитів свідчить про його високу фінансову стійкість та раціональне використання фінансових ресурсів, бо саме залучення у необхідних розмірах кредитних ресурсів створює для малого підприємства умови для максимально ефективного використання усіх (у тому числі власних) фінансових ресурсів. Зокрема, короткостроковий банківський кредит в оборотні кошти дає змогу малим підприємствам вкладати власний капітал у створення лише постійних мінімальних запасів товарно-матеріальних цінностей і витрат на виробництво, створювати у мінімальних розмірах інші активи, а всі потреби в оборотних коштах, які носять тимчасовий характер, задовольняти за рахунок кредитів на умовах повернення та платності. Довготермінові кредити на капітальні вкладення допомагають малому підприємству прискорити процес розвитку своєї матеріально-технічної бази темпами, які випереджають темпи накопичення для цих цілей власних фінансових ресурсів.

Малі фірми, підприємства з низьким кредитним рейтингом звичайно не можуть знайти кредиторів, які б виявили бажання давати позичку на основі короткострокових комерційних векселів.

У міру того як підприємство зростає, воно може накопичити активи: власники чи партнери можуть вкладати більше коштів у фірму із власних заощаджень. Крім того, підприємство може залучати нових власників, власна справа може стати партнерством чи корпорацією. Партнерство може залучити нових партнерів, які не є членами колективу.

Якщо має місце зменшення загальної суми фінансових ресурсів підприємства, то це може статися з таких причин:

  1. збитки від реалізації продукції і від позареалізаційних операцій;

  2. ліквідація недоамортизованих об'єктів основних засобів;

  3. нестачі, крадіжки, псування товарно-матеріальних цінностей у разі невіднесення їх на винних;

  4. витрати за рахунок прибутку на матеріальне заохочення працюючих, на соціальні заходи у розмірах, які перевищують відповідні наявні грошові кошти;

  5. зменшення суми короткострокових і довгострокових кредитів комерційних банків, інших позикових ресурсів.

Перші чотири з перелічених факторів є результатом певних недоліків у діяльності малого підприємства. Що стосується скорочення суми кредитів та інших позичок, то слід зазначити, що таке зменшення може бути викликане об'єктивним станом фінансових ресурсів, або воно стало результатом зниження довіри до малого підприємства з боку кредиторів (банків та інших).

З метою стабілізації структури фінансових ресурсів на окремому малому підприємстві можна вжити таких заходів:

  • спрямувати частину чистого прибутку безпосередньо на приріст статутного капіталу для збільшення власних оборотних коштів;

  • продаж основних засобів (зайвих, недовантажених, морально застарілих) і використання одержаних коштів (або їх частини) на поповнення власних оборотних коштів;

  • вжиття заходів щодо розвитку партнерських відносин з комерційними банками і збільшення на цій основі обсягу короткострокових кредитів у своєму господарському обороті;

  • розширення практики розрахунків з покупцями за відвантажену продукцію на умовах попередньої оплати (перерахування авансів) тощо.

Можна обирати різні джерела фінансування у послідовності, яка наведена у таблиці 11.2 у межах залишку коштів.

Таблиця 11.2

Послідовність вибору джерел фінансування майна малого підприємства

Статті активи

Статті пасиву

Необоротні активи

Статутний капітал

Прибуток

Довгострокові зобов’язання

Запаси

Залишок статутного капіталу

Залишок прибуток

Залишок довгострокових зобов’язань

Короткострокові кредити та позики

Кредиторська заборгованість

Дебіторська заборгованість

Залишок кредиторської заборгованості

Залишок короткострокових кредитів та позик

Поточні фінансові інвестиції

Залишок прибутку

Залишок кредиторської заборгованості

Грошові кошти та їх еквіваленти

Залишок прибутку

Довгострокові та короткострокові кредити та позики

Залишок кредиторської заборгованості

Отже, оптимізація структури фінансових ресурсів малого підприємництва передбачає (відповідно до конкретних умов його діяльності) вибір найбільш раціонального напряму використання фінансових ресурсів малого підприємства, а саме — для операційної діяльності.

Операційна діяльність — це діяльність щодо організації та здійснення виробничих процесів, які перетворюють сировину на товари та послуги.

З досвіду фінансово-господарської діяльності малих підприємств можна стверджувати, що про нераціональне використання оборотних активів свідчить зростання дебіторської заборгованості усіх видів, насамперед, заборгованості покупців за відвантажену (відпущену) продукцію, виконані роботи, надані послуги.

Для забезпечення операційної діяльності малого підприємства фінансовими ресурсами необхідно вжити таких заходів фінансового характеру:

  • спрямування основної частини чистого прибутку на поповнення оборотних активів;

  • запровадження прискореної амортизації активної частини основних засобів (основних засобів 3-ї групи);

  • використання кредиторської заборгованості з максимальною віддачею як безоплатного джерела формування фінансових ресурсів;

  • одержання кредитів комерційних банків на капіталовкладення.

Залучення позикових коштів дозволяє підприємству оплатити термінові зобов'язання, а також є засобом розширення своєї діяльності. При цьому варто мати на увазі, що використання окремих видів позикових коштів (позички банку, позики, кредиторська заборгованість постачальникам і т.д.) мають для підприємства різноманітну вартість. У обов'язковому порядку відсотки за користування позиковими засобами виплачуються по позичках банку. Плата за банківськими відсотками відноситься на собівартість продукції і впливає на розмір чистого прибутку;

  • визначення оптимального нормативу власних оборотних активів;

  • розробка заходів щодо скорочення залишків товарно-матеріальних цінностей і коштів, постійно пов'язаних зі сферою обігу, тощо.

З вище наведеного, можна відмітити особливості управління фінансовими ресурсами малого підприємства, які полягають у такому:

  • модель власності диктує специфіку підприємницьких мотивацій керівників — власників малих підприємств; стратегічні цілі визначають різницю в управлінні фінансовими ресурсами великих та малих підприємств;

  • менш розвинені системи управління, слабка організація довгострокового фінансового планування, що обумовлено незначною чисельністю працюючих і низьким рівнем їхньої спеціалізації;

  • низький рівень кваліфікації менеджерів; високий рівень фінансових ризиків;

  • несистематичність фінансового менеджменту; характерність не офіційних методів управління та обґрунтування рішень.

Управління фінансовими ресурсами суб'єктів малого підприємництва передбачає використання таких напрямів.

Перший напрям передбачає детальну оцінку:

  • обсягу необхідних фінансових ресурсів;

  • форми їх забезпечення;

  • методів мобілізації фінансових ресурсів;

  • витрат, пов'язаних із залученням фінансових ресурсів.

Другий напрям передбачає аналіз і оцінку рішень інвестиційного характеру:

  • оптимальність трансформації фінансових ресурсів в інші види ресурсів (матеріальні, трудові);

  • доцільність та ефективність вкладень в основні засоби, їх склад і структура;

  • оптимальність оборотних активів;

  • ефективність фінансових вкладень.

Тому управління фінансовими ресурсами завжди вимагає прогнозів як стосовно фінансового забезпечення (іншими словами, фінансового планування), так і до податкового планування. Як правило, основу прогнозованих рішень становлять оцінки ефективності прийнятих рішень і аналіз наявної ресурсної бази, що дозволяють визначати напрями та готувати конкретні рішення економічної політики.

Третє завдання засноване на необхідності узгодження і забезпечення взаємозв'язку фінансового планування зі здійсненням основних етапів виробничої діяльності підприємства.

Четверте завдання випливає з інвестиційно-інноваційної спрямованості виробничої діяльності більшості підприємств, яке сприяє одному з пріоритетних напрямків виходу з кризової ситуації — підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції і виходу на світові ринки, і зумовлено потребою у:

  • модернізації виробництва і впровадженням нових технологій;

  • підвищенні якості продукції, яка випускається;

  • розширенні асортименту продукції;

  • скороченні матеріаломісткості й енергомісткості продукції;

  • оптимальному використанні фінансових ресурсів підприємства.

Таким чином, планування з метою ефективного управління фінансовими ресурсами малого підприємства являє собою сукупність заходів, які сприяють раціональному використанню фінансових ресурсів підприємства, для різних варіантів фінансового і податкового планування з урахуванням фінансових потреб тих чи інших видів діяльності підприємства. При цьому результатом такого планування є побудова оптимальної функції капіталу, що відображає потребу у фінансовому забезпеченні, і в першу чергу виробничої діяльності підприємства у визначені проміжки часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]