Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINANSI_2_KONSPEKT_LEKTsIJ-2012.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

6.4. Види внутрішніх ризиків

Внутрішні ризики залежать від здатності підприємця організувати виробництво і збут продукції (до них належать ризики, обумовлені діяльністю самого підприємства і його контактної аудитори).

Внутрішні ризики впливають на підприємницьку діяльність. Вони значною мірою визначаються помилковими рішеннями, прийнятими керівниками унаслідок їхньої некомпетентності. Крім того, на їх рівень впливає ділова активність керівництва підприємства, вибір оптимальної маркетингової стратегії, політики і тактики, реклами та інші фактори: виробничий потенціал, технічне оснащення, якість і надійність продукції, рівень спеціалізації, рівень продуктивності праці, техніки безпеки і т. д.

До внутрішніх ризиків належать:

  • виробничі (ризики зниження продуктивності праці, втрати робочого часу, перевитрати або відсутності необхідних матеріалів);

  • технічні (ризики при впровадженні нових технологій або інноваційні ризики, ризики втрат у результаті збоїв і виходу з ладу устаткування);

  • комерційні (ризики, пов'язані з реалізацією товару на ринку, транспортні ризики, ризики, пов'язані з прийманням товару покупцем, ризик, пов'язаний із платоспроможністю покупця);

  • інвестиційні (ризик втраченої вигоди, процентний ризик,кредитний ризик, біржові ризики, селективні ризики, ризик банкрутства).

Слід помітити, що частина ризиків може бути як зовнішніми, так і внутрішніми.

Підприємницький ризик виникає при будь-яких видах діяльності, пов'язаний з виробництвом продукції, товарів, послуг, їх реалізацією, комерцією, фінансовими операціями і здійсненням різних проектів.

Господарський ризик пов'язаний з господарською діяльністю, орієнтованою на одержання максимального прибутку на основі задоволення потреб і запитів покупців відповідно до вимог ринку.

Комерційний ризик — це ризик, який виникає в процесі реалізації товарів і послуг, вироблених чи куплених підприємцем.

Основні причини комерційного ризику:

  • зниження обсягів реалізації у результаті падіння попиту чи потреби на товар, введення обмеження на продаж;

  • підвищення закупівельної ціни товару в процесі реалізації підприємницького проекту;

  • непередбачене зниження обсягів закупівель у порівнянні з наміченими, що зменшує масштаб всієї операції;

  • втрати товару;

  • втрати якості товарів у процесі обігу;

  • підвищення витрат обігу в порівнянні з наміченими в результаті виплати штрафів, непередбачених мит і відрахувань.

Можна уявити комерційний ризик як сукупність майнових, фінансових, виробничих, торговельних ризиків.

Майнові ризики визначаються можливою втратою і майна через крадіжку, диверсії, недбалість, перевантаження технічної і технологічної систем.

Фінансові ризики - ризики, які виникають при здійсненні фінансових угод виходячи з того, що в ролі товару виступає або валюта, або цінні папери, або кошти.

Виробничі ризики пов'язані зі збитками від зупинки виробництва внаслідок різних факторів, а також ризики, пов'язані упровадженням у виробництво нової техніки і технологій.

Торговельні ризики пов'язані зі збитками через затримку платежів, відмову від платежу в період транспортування товару, недоставляння товару і т. п.

Крім цього, можна виділити і віднести до комерційних ризиків ризики маркетингової стратегії, а до них можуть бути віднесені ризики конкурентної боротьби й інформаційні ризики.

Інформаційні ризики — це можливість відхилень у діяльності за рахунок різного ступеня повноти і вірогідності використовуваної інформації.

Інформаційні ризики можуть бути виділені у зв'язку зі зростанням значимості інформації як одні з основних ресурсів суб'єктів господарської чи ринкової діяльності.

Ризики конкурентної боротьби - це можливість і збитків, зниження прибутку в результаті дій конкурентів.

Можлива й інша класифікація комерційних ризиків:

  • ризик реалізації товару на ринку;

  • ризик, пов'язаний із прийманням товару чи послуг покупцем;

  • ризик, пов'язаний із платоспроможністю покупця;

  • транспортний ризик.

Транспортні ризики - ризики, які виникають у процесі перевезень вантажів різними видами транспорту.

Виробничий ризик пов'язаний з виробництвом продукції, товарів і послуг, зі здійсненням будь-яких видів виробничої діяльності, у процесі якої підприємці зіштовхуються з проблемами неадекватного використання сировини, росту собівартості, збільшення втрат робочого часу, використання нових методів виробництва.

До основних причин виробничого ризику належать:

  1. Зниження намічених обсягів виробництва і реалізації продукції внаслідок різних причин;

  2. Зниження цін, за якими планувалося реалізувати продукцію чи послуги;

  3. Збільшення витрати матеріальних затрат у результаті перевитрати матеріалів, сировини, транспортних витрат, торговельних витрат та інших побічних витрат;

  4. Перевищення фонду оплати праці;

  5. Збільшення податкових платежів та інших відрахувань;

  6. Низька дисципліна постачань, перебої з паливом і електроенергією;

  7. Фізичний і моральний знос устаткування.

Технічний ризик визначається ступенем організації виробництва, заходами безпеки, можливістю проведення ремонту устаткування.

До технічних ризиків належать: імовірність утрат у результаті негативних результатів науково-дослідних робіт, імовірність утрат унаслідок низьких технологічних можливостей, імовірність утрат у результаті перебоїв і відмови устаткування.

Одним з різновидів цього виду ризику є технологічний ризик - ризик того, що в результаті технологічних змін існуючі системи виробництва і збуту застаріють і тим самим зменшиться капітал фірми і її здатність отримувати прибуток. Хоча не можна забувати, що модернізація й ускладнення технічних засобів, збільшення числа елементів також приводять до зниження їх надійності і, відповідно, збільшення ризику.

Крім того, технічні ризики супроводжують будівництво нових об'єктів і їх подальшу експлуатацію. Серед них виділяють будівельно-монтажні та експлуатаційні ризики. До будівельно-монтажних належать такі ризики:

  • втрати чи ушкодження будівельних матеріалів і устаткування внаслідок несприятливих подій - стихійних лих, вибухів, пожеж, злочинних дій і т. д.;

  • порушення функціонування об'єкта внаслідок помилок при проектуванні і монтажі;

  • спричинення фізичної шкоди персоналу, зайнятому на будівництві об'єкта.

Підприємницький ризик у багатьох випадках пов'язаний з освоєнням нової техніки і технологій, пошуком резервів і підвищенням продуктивності праці.

Інноваційний ризик - це ймовірність утрат, що виникають при вкладенні підприємницькою фірмою коштів у виробництво нових товарів і послуг, що, можливо, не знайдуть очікуваного попиту на ринку.

Інноваційний ризик виникає в таких ситуаціях:

  1. При впровадженні більш дешевого методу у виробництво товарів чи послуг у порівнянні з тими, що вже використовуються.

  2. При створенні нового товару чи послуги на старому устаткуванні (низька якість).

  3. При виробництві нового товару чи послуги за допомогою нової техніки і технології (товар чи послуга може не знайти покупців). Творці нової техніки і технологій можуть йти або повільним і обережним шляхом (часткова модернізація діючих конструкцій і технологій), при якому ризик мінімальний, але і результати малоефективні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]