Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FINANSI_2_KONSPEKT_LEKTsIJ-2012.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.69 Mб
Скачать

4.3. Державна реєстрація фізичної особи, яка має намір стати підприємцем

Для проведення державної реєстрації фізична особа, яка має намір стати підприємцем (далі — заявник), повинна подати особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору за місцем проживання такі документи:

  • заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця;

  • копію довідки про включення заявника до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів;

  • документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця.

Документи, які подаються для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця, приймаються за описом, копія якого в день надходження документів видається (надсилається рекомендованим листом) заявнику з відміткою про дату надходження документів. Дата надходження документів на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця заноситься до журналу обліку реєстраційних дій.

Строк державної реєстрації фізичної особи-підприємця не повинен перевищувати два робочих дні з дати надходження документів для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця. Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця має бути оформлене державним реєстратором і видане (надіслане рекомендованим листом) заявнику не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи -підприємця.

У бланку свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця зазначаються:

  • ім'я фізичної особи-підприємця;

  • ідентифікаційний номер фізичної особи — платника податків та інших обов'язкових платежів із Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів (далі — ідентифікаційний номер фізичної особи — платника податків);

  • місце проживання фізичної особи-підприємця;

  • дата проведення державної реєстрації;

  • місце проведення державної реєстрації;

  • прізвище та ініціали державного реєстратора. Свідоцтво про державну реєстрацію підписується державним реєстратором та засвідчується його печаткою.

Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи-підприємця зобов'язаний передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця для взяття фізичної особи-підприємця на облік.

Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця є датою державної реєстрації фізичної особи-підприємця.

Реєстраційний збір за проведення державної реєстрації. За проведення державної реєстрації справляється реєстраційний збір у такому розмірі:

  • десять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за проведення державної реєстрації юридичної особи — 170 грн;

  • два неоподатковуваних мінімуми доходів громадян — за проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця — 34 грн. За проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, державної реєстрації зміни імені або місця проживання фізичної особи-підприємця справляється реєстраційний збір у розмірі 30 % реєстраційного збору;

  • до установчих документів юридичної особи — 51 грн.;

  • зміни імені або місця проживання фізичної особи-підприємця — 10 грн. 20 коп.

За заміну свідоцтва про державну реєстрацію у зв'язку з його втратою або пошкодженням справляється реєстраційний збір у розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів 5 громадян — 17 грн.

Державна реєстрація змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі. Зміни до відомостей про фізичну особу-підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі, а саме зміни щодо імені фізичної особи або місця її проживання, набирають чинності з \дня їх державної реєстрації. Для проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу-підприємця фізична особа-підприємець подає державному реєстратору особисто надсилає рекомендованим листом з описом вкладення) такі документи:

  • заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу-підприємця;

  • оригінал свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця;

  • документ, що підтверджує сплату реєстраційного збору за державну реєстрацію змін до відомостей про фізичну особу-підприємця.

Дата надходження документів на проведення державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу-підприємця заноситься до журналу обліку реєстраційних дій.

Започаткування власної справи вимагає відповідних коштів, і не тільки для створення статутного капіталу. Усі витрати на створення власної справи можна умовно поділити на дві категорії: обов'язкові платежі та гонорари. До першої категорії (обов'язкові платежі) належать: плата за нотаріальне посвідчення установчих документів, реєстраційний збір за державну реєстрацію підприємства, нотаріальне посвідчення зразків підписів на банківській картці, відкриття розрахункового рахунку, дозвіл РВВС на виготовлення печатки і штампів, внески до статутного фонду. Гонорари найчастіше сплачуються за розробку установчих документів і реєстрацію підприємства. Отже, державна реєстрація суб'єктів підприємництва і надалі залишається порівняно громіздкою і вимагає розробки та прийняття відповідних заходів на урядовому рівні, спрямованих на її спрощення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]