Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
151-250.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Штучне осіменіння овець і кіз

Як вказувалося вище, вівці належать до тварин з сезонним типом статевої функ­ції. У овець примітивних порід спостерігається короткий осінній парувальний сезон лише з одним статевим циклом, тоді як у більш одомашнених порід (наприклад, у мериносів) цей сезон триває 6-8 місяців, протягом якого у овець проявляється бага­то циклів. Якщо раніше сезонність статевої циклічності у овець пояснювали зміною довжини світлового дня, то зараз вважають, що у овець і кіз є уроджений ритм від­творної здатності.

Початок статевого сезону у овець в центральному та західному регіоні припадає на серпень - вересень, а у південній півкулі - на лютий - березень.

Осіменяють овець лише при наявності у них ознак тічки та охоти. Ці озна­ки виражені у овець не чітко - самки можуть проявляти локомоторний рефлекс у вигляді загострення зорових та нюхових реакцій, але на відміну від корів, вони не плигають одна на одну. Тому єдиним методом виявлення у овець охоти є реф­лексологічний - з використанням баранів-пробників. На пробників підбирають молодих енергійних баранів, малоцінних у племінному відношенні, з розрахунку 1-2 пробники на 80-100 вівцематок. Щоб пробник не міг покрити самки, на живіт йому підв'язують полотняний або брезентовий фартух. Крім того, процедуру ви­явлення у овець охоти за допомогою баранів-пробників доповнюють вагінальним їх дослідженням під час осіменіння.

Виявлення овець у охоті проводять на протязі всього періоду штучного осіменіння. Для цього рано вранці відбивають від отари в окремий загін 300-350 вівцематок і пуска­ють туди 4—5 пробників. Матки в стані охоти стоять спокійно при наближенні пробників, дозволяють їм робити на себе садку, тоді як інші - втікають. Чабани зразу виловлюють овець у охоті і поміщають їх в окремий загін. Так поступово перевіряють всю отару.

Поряд з виявленням овець в охоті барани-пробники також стимулюють охоту у інших вівцематок. Встановлено, що введення баранів до стада вівцематок стимулює появу у них через 3-6 днів овуляції з подальшим проявом ознак статевого циклу.

Щоб у пробників не гальмувалися статеві рефлекси, один раз на 5 днів від них отримують сперму на штучну вагіну.

В ролі пробника можуть також виступати дозрілі барани-кастрати чи вівцематки, оброблені попередньо тестостероном чи естрадіолом. Триразове введення тестостеро­ну в дозі 100 мг або 1 мг естрадіолу з тижневим інтервалом викликає у них поведінку,

166

Технологія штучного осіменіння тварин та птахів

(A. Bielanski

M. Tischner, 1995).

характерну для самців, що зберігається впродовж кільканадцяти тижнів (А. Віеіапзкі таМ Тізскпег, 1995).

Закінчивши виявлення овець в охоті, видаляють пробників з отари, випускають отару на пасовище, а відібраних овець в охоті осіменяють. Перед цим їх ще раз пере­віряють, пропускаючи по одній через контрольний загін з енергійним бараном-про-бником. З осіменених овець формують окремі групи. Добрі наслідки дає використан­ня вазектомованих баранів-пробників з мітчиками, яких закріплюють за маточною отарою на період осіменіння. Перебуваючи постійно в маточній отарі протягом сезо­ну осіменіння, баран-пробник не лише контактує з самками, а й робить часті коїтуси, що стимулює у них статеву функцію. Щоденно до отари пускають на цілу добу 4-5 таких пробників, які виявляють самок в охоті, покривають і мітять їх. Це стимулює у них моторику матки, вкорочує охоту, прискорює овуляцію. Для виявлення таких овець пропускають отару через розкіл і вилучають усіх помічених маток.

З цією ж метою можна використовувати баранів-крипторхідів.

Осіменяють овець двічі: перший раз - зразу ж після виявлення у них охоти і в друге - на наступну добу, вранці. Якщо виявлення овець у охоті проводять двічі на добу, то осіменяти їх можна один раз: овець, відібраних вранці, осіменяють о 12—14-й годині, відібраних ввечері, о 6—7-й годині ранку наступного дня.

З 40-го дня кампанії по осіменінню в отари осіменених овець пускають на 20-25 днів баранів для покриття маток, що не запліднились від штучного осіменіння. При цьому ділять баранів на дві групи і пускають їх до отари по черзі, через день.

Осіменіння овець проводять у манежі пункту штучного осіменіння. Враховуючи чутливість нерозрідженої сперми до холодового удару, температура в манежі повинна бути в межах 18-25 °С.

Безпосередньо перед осіменінням проводять вагінальну діагностику стану геніта­лій у відібраних овець. Зовнішні статеві органи у овець в охоті бувають гіперемічні, іноді навіть посинілі, слизова оболонка присінку набрякла, почервоніла; цервікальний канал розслаблений, привідкритий, з нього витікає слиз, що скупчується на дні піхви.

Осіменіння овець можна проводити розрідженою і нерозрідженою спермою при умові, що рухливість сперміїв у ній не менше 8 балів і концентрація сперміїв (до роз­рідження) не нижче 2 мільярдів у 1 мл.

Вводять сперму в канал шийки матки. Доза нерозрідженої сперми на одне осіме­ніння - 0,05 мл, розрідженої- 0,1-0,15 мл; у дозі сперми повинно міститися не мен-■к 80 млн активних сперміїв. Для введення сперми користуються скляними шприца-ми-катетерами (мікрошприци) або шприцами-напівавтоматами конструкції А. Н. Ли-хачова, в руків'ї яких є дозуючий пристрій, при натисканні на який вибризкується )5 мл сперми.

Вівцематку в охоті фіксують у спеціальному станку, встановленому на оберталь­ному диску проти вікна чи спеціальної освітлювальної лампи. Позаду станка роблять \ лицьовану яму для ніг техніка глибиною 40 см, а справа і зліва ставлять столики для інструментів.

167

Розділ 5

Овець, що прийшли в охоту, чабани та підсобні працівники заводять по черзі у станок і обробляють у них зовнішні статеві органи.

Технік лівою рукою вводить у піхву овечки чисте, знезаражене та зволожене дзеркало, оцінює фізіологічний стан стате­вих шляхів, знаходить шийку матки і через дзеркало вводить у неї кінець катетера на глибину 1-2 см; відтягує дзеркало дещо назад і, натискаючи на поршень чи курок шприца напівавтомата, вводить у шийку матки необхідну дозу сперми (рис. 36).

Рис. 36. Баран-пробник (А) та положення рук при штучному осіменінні вівці (Б).

Виймає з піхви шприц і дзеркало, пе­редає дзеркало для обробки санітарці, а сам обробляє зовнішню поверхню шпри­ца спиртовим тампоном і встановлює дозу для осіменіння наступної овечки; чабани за цей час видаляють осіменену овечку з станка і заводять на її місце іншу.

При осіменінні молодих овець не за­вжди вдається ввести у піхву дзеркало. У таких випадках проводять піхвове (пара-цервікальне) введення сперми без застосування піхвового дзеркала. При цьому спо­собі мікрошприц (краще з вкороченим та оплавленим кінцем) вводять по верхньому склепінню піхви до упору, тоді відтягують його приблизно на 1 см і витискають вдвоє більшу дозу сперми на шийку матки.

При осіменінні овець заморожено-розмороженою спермою користуються скляним шприцом-катетером з гелікоїдною (гвинтоподібною) кінцевою частиною, обертання якої наліво під час осіменіння забезпечує вгвинчування інструмента в краніальну час­тину шийки матки.

У Австралії та Новій Зеландії збережену у рідкому азоті сперму баранів після розморожування вводять під візуальним контролем (за допомогою оптико-волоконної оптики) безпосередньо в тіло матки через прокол тазової стінки.

Перспективною є техніка внутрішньо-маткового осіменіння, яку проводять з ви­користанням місцевого знечулення чи лапаротомії. Випробувано метод внутрішньо-маткового осіменіння через піхвове дзеркало з фіксацією шийки матки довгим (ЗО см) корнцангом, підтягуванням її до зовнішнього входу в піхву і введенням сперми за допомогою довгої піпетки.

При осіменінні овець з використанням лапароскопу виключається травмування шийки матки. Кладуть овечку на спину і через прокол черевної стінки в ділянці білої

168

Технологія штучного осіменіння тварин та птахів

лінії нижче вим'я знаходять роги матки і вводять у них за допомогою скляної піпетки довжиною ЗО см і діаметром канюлі 0,04 мм по 0,05 мл сперми.

З осіменених овець формують групи (отари) по кожній чабанській бригаді, при­єднуючи до осіменених за перший день самок, осіменених на 2-й, 3-й і т. д. день. З 12-го дня від початку штучного осіменіння починають виявляти овець у охоті і в отарі осіменених самок.

Можна осіменених за день овець повертати назад в отару. В цьому випадку, по­чинаючи з другого дня, у отарі щоденно виловлюють тих самок, які прийшли у охоту вперше, і тих, у яких охота продовжується.

Для скорочення числа і тривалості осіменінь окремі автори рекомендують пускати у отари за місяць до сезону осіменіння вазектомованих баранів (один баран на 100 самок).

Групою ставропольських учених розроблена так звана циклічна організація осі­меніння овець, що дозволяє раціоналізувати весь технологічний процес і врешті про­водити окоти овець у стислі строки. Осіменіння овець при цьому розпочинають одно­часно у багатьох отарах, наприклад, на фермі у 5 тис. голів рекомендується мати шість отар маток однієї породи.

Щоденно з усіх шести отар вибирають до 300 маток в охоті, з яких протягом 3-4 днів буде сформована перша отара осіменених самок. Слідом за цим за таким же принципом формують другу отару. Тоді роблять перерву в осіменінні на три тижні, щоб опісля таку ж перерву мати при ягнінні маток.

Після перерви проводять другий цикл осіменіння, формуючи третю і четверту отари і знову роблять перерву на три тижні.

За третій цикл осіменіння формують п'яту та шосту отари.

Циклічна організація осіменіння овець дозволяє прийняти від них перший окот у перших двох отарах у січні, у третій — четвертій отарах — в лютому, п'ятій — шостій отарі - у березні і проводити ці окоти в одних і тих же вівчарнях.

Штучне осіменіння кіз.

При проведенні штучного осіменіння кіз необхідно враховувати такі особливості зідтворної функції цих тварин: середня тривалість статевого циклу у них не 15-17 пнів, як у овець, а 5-22 дні; якщо незапліднені вівці починають приходити в охоту повторно з 12-го дня після осіменіння, то кози з 5-го. Тому виявлення незапліднених : лмок серед кіз починають проводити з 5-го дня після осіменіння. У дні масової появи зхоти організовують дворазове виявлення кіз у охоті - зранку і ввечері. Осіменяють кіз. відібраних зранку, через 3-4 години після закінчення виявлення, а відібраних вве­чері - раненько наступного дня.