Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
151-250.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.47 Mб
Скачать

7.1. Значення трансплантації ембріонів у розведенні тварин

Трансплантація ембріонів - це принципово новий метод біотехнологічного керу-зання відтворення стада, ефективний спосіб інтенсифікації відтворення та приско­рення генетичного прогресу у скотарстві. Користуючись цим методом, можна отрима­ти максимальну кількість нащадків від високопродуктивних корів і за рахунок цього комплектувати маточні стада та поголів'я плідників лише видатними тваринами. Це значно прискорить селекцію за бажаними ознаками. Біотехнологи планували з часом зтворювати цілі стада високопродуктивних тварин на основі генетичного матеріалу високопродуктивних тварин, що походять лише від однієї пари батьків. Свою гіпотезу вони підтверджують такими розрахунками: звичайно за одну гормональну обробку зід корови-донора отримують біля п'яти ембріонів. Якщо ж донора використовувати по 4-5 разів на рік, то цю цифру можна довести до 20-25. Маючи лише 10-20 корів рекордисток, можна створити протягом одного року ремонтне стадо у 100-200 голів, тоді як у звичайних умовах від цих корів за цей же час можна отримати лише 5-10 теличок. За два роки від вказаних корів можна створити цілу родину. Ефект тран-: плантації різко зростає при використанні бугайців-трансплантантів у якості плідни-■в при штучному осіменінні. Проте трансплантація ембріонів лише збільшує шанси ■і генетичне поліпшення стада, але не гарантує його.

201

Розділ 7

Селекційний процес досить складний і його не можна спрощувати. Не так-то просто домогтися прискорення генетичного прогресу в скотарстві при сучасному стані галузі.

Головною метою трансплантації ембріонів у тваринництві нині є отримання від видатних корів якомога більше бугайців-трансплантантів, від інтенсивності викорис­тання яких через штучне осіменіння і буде залежати ефективність заходу. До початку інтенсивного статевого використання такі бугаї можуть бути оцінені за продуктивніс­тю своїх повних сестер (сібсів). Трансплантація ембріонів відкриває нові можливості експорту та імпорту ембріонів. В окремих країнах народжений від трансплантації при­плід зразу заносять у племінні книги і до їх індивідуального номера додають символ ЕТ (ембріотрансплантант). Трансплантація ембріонів дозволяє також підвищувати плодючість худоби шляхом отримання двійнят за рахунок пересаджувань ембріонів у обидва роги матки або підсадки ембріонів у невагітний ріг уже запліднених тварин.

Трансплантація ембріонів є також фундаментальним методом вивчення репродук­тивної функції тварин. Кожна тварина тут піддається тривалому і глибокому дослі­дженню, а запровадження та дальше вдосконалення методу немислимі без глибокого

ВИВЧеННЯ фІЗІОЛОГІЇ, бІОХІмІЇ, ГенеТИКИ, ІМУНОЛОГІЇ ВІДТВОреННЯ, ембрІОЛОГІЇ, ВПЛИВ)'

на неї багатьох екзогенних та ендогенних факторів. Є припущення, що підбираючи на донорів тварин стійких до таких захворювань, як лейкоз, мастити і т. п., можна передати їх нащадкам певну імунологічну відпірність до цих захворювань; що за до­помогою трансплантації ембріонів можна отримати бездоганно здорових нащадків навіть від інфікованих корів-донорів.

За своєю ефективністю, фундаментальністю та прецизійністю метод трансплан­тації ембріонів немає собі рівних.

Але позитивні сторони його можуть бути реалізовані у тваринництві лише при ви­користанні в якості донорів генетично цінних тварин, перевірених за якістю нащадків та визнаних поліпшувачами стада; при забезпеченні тварин повноцінною годівлею, належним утриманням, високій культурі ведення галузі; при наявності кваліфікова­них кадрів, що досконало володіють методом; при повному забезпеченні відповідним обладнанням, реактивами та гормональними препаратами.

Слід мати на увазі, що не всі високопродуктивні корови можуть бути донорами, частина з них не реагує суперовуляцією на гормональну обробку. До того ж, рівень суперовуляції не можна передбачити, він сильно коливається в залежності від віку породи, кормового та лактаційного статусу корови, її індивідуальних особливостей, імунологічних факторів і багатьох інших невідомих факторів.

Проведені у Франції порівняльні дослідження показали, що найменшою чутли­вістю до гормональної обробки тут володіє чорно-ряба худоба, реакція лімузинської худоби в 2,1 разу вища, нормандської- в 2,2, шароле - в 2,5, білої аквітанської- в 3,65, менажу- в 3,8 разу. Подібні міжпородні відмінності спостерігаються і між на­шими породами худоби.

Нарешті, трансплантація ембріонів є досить складним і дорогим заходом, що пов'я­зане зі складністю схем біотехнологічної обробки, дорожнечею застосовуваних препа-

202

Трансплантація ембріонів

ратів, необхідністю створення спеціальних центрів, пунктів, лабораторій з відповідним штатом співробітників і т. п. Все це потрібно врахувати при запровадженні методу.

A. Bielan-

da, M. Tiszner, 1988):

Фактори, що впливають на результати трансплантації ембріонів (за А. Віеіап-хкі, М. Тізіпег, 1988):

  1. Якість зародка;

  2. Розвиток зародка;

  3. Ступінь синхронізації статевого циклу у донорів та реципієнтів;

  4. День вимивання ембріонів;

  5. Вік донора;

  6. Сезон;

  7. Індивідуальні якості донора.

Bielanski, M. Tiszner, 1988):

Фактори, що не впливають на ефективність пересаджування ембріонів (за А. Віеіашкі, М. Тізгпег, 1988):

  1. Лактація донора;

  2. День початку гормональної обробки;

  3. Рівень суперовуляції;

  4. Кількість вимитих від донора ембріонів;

  1. Час перебування ембріонів при кімнатній температурі перед пересадкою (до 12 год.).

Технологію трансплантації ембріонів можна умовно розділити на такі етапи:

  • добір донорів та реципієнтів;

  • викликання суперовуляції у донорів та синхронізація охоти у реципієнтів;

  • осіменіння донорів;

  • видобування ембріонів у донорів;

  • оцінка ембріонів, їх культивування та зберігання;

  • пересаджування ембріонів реципієнтам;

  • встановлення вагітності у реципієнтів, виношування ними плодів та одержан­ня телят-трансплантантів.

Успіх трансплантації залежить, в першу чергу, від якості відібраних донорів та ■?ешшієнтів; рівня стимульованої у них суперовуляції; біологічної повноцінності та '- запліднення овульованих яйцеклітин; синхронності охоти у донорів та реципі­єнтів; повноти вимивання ембріонів; ефективності застосованих методів культиву-I шня та зберігання ембріонів поза організмом; досконалості застосованих методів :гвсаджування ембріонів реципієнтам; рівня приживлення у них пересаджених гт:онів та збереження вагітності. Тому переваги методу трансплантації ембріонів і гжуть бути реалізовані лише при кваліфікованому підході до нього та суворому до­триманні технологічних вимог.

Вирішальна роль у запровадженні трансплантації ембріонів належить чіткій орга-

і тії цього біотехнологічного заходу. Для його втілення при науково-дослідних ін-

:~гтутах, селекційних центрах чи племоб'єднаннях організовують відповідні центри

габораторії, на які покладають обов'язки біотехнологічного забезпечення методу,

203

204

Розділ 7

Трансплантація ембріонів

а при відібраних для цього племзаводах та племфермах - відповідні пункти. Місце для розміщення центру (лабораторії) вибирають з врахуванням наявних проектних та ветеринарно-санітарних вимог, пам'ятаючи, що це має бути об'єкт закритого типу, куди доступ сторонніх осіб та транспорту забороняється.

У структурі центру має бути суворо ізольований лабораторно-технологічний блок із сховищем для ембріонів; в умовно ізольованій зоні - приміщення для утримання корів-донорів; в умовно-відкритій зоні - адміністративні та господарсько-побутові приміщення.

Техніки по трансплантації ембріонів зобов'язані суворо дотримуватися технологіч­них вимог, організовувати і особисто контролювати виявлення охоти у корів-донорів та оеципієнтів; своєчасно і ретельно виконувати всі операції, пов'язані з гормональною обробкою тварин, осіменінням корів-донорів, вимиванням і пересаджуванням ембріо­нів; контролювати ефективність гормонального викликання суперовуляції і результати пересаджування ембріонів; вести чіткий і суворий облік всієї виконуваної роботи.