Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_pitannja_po_temam.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
81.92 Кб
Скачать

Питання до теми № 3 «Велика Руїна. Гетьманщина. Ліквідація української автономної державності»

  1. Випишіть із нижче наведених гетьманів тих, які протягом свого гетьманування двічі укладали угоди з Московською державою чи Російською імперією. Зазначте роки їх гетьманства, назви угод, що вони укладали, та їх основний зміст.

  2. Випишіть політичну угоду, що встановлювала поділ Козацької держави на Лівобережний і Правобережний Гетьманати у третій чверті XVIІ ст. Коли і які держави цю угоду уклали, її основні положення.

  3. Серед наведених нижче козацьких урядів і соціальних верств випишіть лише ті, що були на території слобідських полків у середині XVII – XVIII ст. Поясніть, на якій території була решта соціальних верств і урядів: полковник, гетьман, кошовий отаман, полкова старшина, генеральна старшина, паланкова старшина, городові козаки, під помічники, компанійці, низовики, випищики.

  4. Які землі увійшли до складу Російської імперії внаслідок поділів Речі Посполитої (зазначте, коли це сталося) і які адміністративні одиниці на них були утворені.

  5. Випишіть козацькі полки, що утворились у другій половині XVIІ ст. на Слобідській Україні. Зазначте, які історичні події сприяли утворенню слобідських полків.

  6. Випишіть ім’я останнього кошового отамана Запорізької Січі. Стисло відтворіть його біографію.

  7. Визначте причини, хронологічні межі та наслідки Руїни.

  8. Розкрийте причини, суть та наслідки Руїни 60-80-х рр. ХVІІ ст.

  9. Зазначте причини та наслідки протурецької політичної орієнтації Петра Дорошенка.

  10. Зазначте причини виникнення, рушійні сили та наслідки Гайдамацького руху на Правобережжі у ХVІІІ ст.

  11. Розкрийте причини та наслідки скасування Запорізької Січі?

  12. Зазначте причини та наслідки ліквідації Гетьманщини.

  13. Яка держава слугувало моделлю для розбудови Б. Хмельницьким Гетьманату, і чим Гетьманат відрізнявся від свого „прототипу” ?

  14. Які існують історико-правові оцінки Переяславсько-Московських домовленостей 1654 р. і які з них, на Вашу думку, є найбільш точними? Відповідь обґрунтуйте.

  15. Проаналізуйте зміни у державному устрої Гетьманщини в період наступу царизму на її автономію у другій половині ХVІІ ст. - на початку ХVІІІ ст.

  16. Як відбувалася ліквідація царизмом автономії України у другій половині ХVІІІ ст. і який вплив на ці процеси мала втрата українськими автономіями прикордонного статусу?

Питання до теми № 4 «Україна у складі Російської та Австро-Угорської імперій»

  1. Укажіть декабристські організації, що розміщувалися в Україні у першій чверті ХІХ ст., зазначте час їх існування та найбільш відомих лідерів: Союз порятунку, Малоросійське товариство, З’єднані слов’яни, Південне товариство, Північне товариство, Любов до істині, Товариство об’єднаних слов’ян.

  2. Із переліку українських земель випишіть ті, що на початку ХІХ ст. перебували у складі Австрійської імперії, укажіть, за яких обставин вони потрапили під владу Габсбургів і на які адміністративні одиниці поділялися.

  3. Виберіть діячів пов’язаних із першою фазою Національного Відродження на Західній Україні, зазначте, до якого товариства вони входили і хронологічні межі існування товариства (Маркіян Шашкевич, Кость Левицький, Григорій Яхимович, Яків Головацький, Юліан Романчук, Михайло Куземський, Іван Вагилевич, Юліан Лаврівський).

  4. Випишіть культурних і громадських діячів першої фази Національного Відродження на Наддніпрянщині (зазначте її хронологічні межі), окресліть їх культурницьку діяльність: Іван Снігурський, Микола Маркевич, Володимир Антонович, Ізмаїл Срезневський, Іван Могильницький, Михайло Максимович, Йосип Левицький, Іван Котляревський.

  5. Зазначте, хто входив до Кирило-Мефодіївського товариства (окресліть роки існування товариства), з якою фазою Національного Відродження пов’язують діяльність товариства.

  6. Випишіть назву представницької інституції, що репрезентувала інтереси західних українців під час революції в Австрійській імперії наприкінці другої чверті ХІХ ст. (зазначте, що це були за події і коли вони відбувалися).

  7. Випишіть програмні документи українського політичного товариств, що існувало у Києві наприкінці другої чверті ХІХ ст. (зазначте його назву та хронологічні межі існування), укажіть їх автора.

  8. Випишіть політичні партії Наддніпрянської України початку ХХ ст., в програмах яких національне питання домінувало над соціальним, укажіть імена їх лідерів і час утворення.

  9. Випишіть військові операції часів Першої світової війни (укажіть хронологічні межі), які відбувалися на Україні. Зазначте час їх проведення.

  10. Визначте причини та наслідки скасування кріпосного ладу в Наддніпрянській Україні в другій половині ХІХ ст.

  11. Зазначте причини та наслідки скасування кріпосного ладу в Галичині в середині ХІХ ст.

  12. Зазначте причини та наслідки буржуазних реформ 60-70 років ХІХ ст. для Наддніпрянської України.

  13. Зазначте причини та наслідки виникнення українських політичних партій на початку ХХ ст. на українських землях у складі Російської імперії.

  14. Визначте причини та наслідки появи легіону Українських січових стрільців.

  15. Проаналізуйте особливості розвитку українського руху під час другої фази Національного Відродження на українських землях в складі Російської імперії.

  16. Що є спільного і особливого при скасуванні кріпацтва на українських землях у складі Австрійської та Російської імперії в середині ХІХ ст.?

  17. У чому полягають особливості внутрішньополітичного життя західноукраїнських земель в складі Австро-Угорської імперії у 50-80-х рр. ХІХ ст.?

  18. Як „столипінська реакція” позначилася на українському русі та соціально-економічному становищі українських земель у складі Російської імперії?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]