Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
grazhdanskoe_pravo.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
181.73 Кб
Скачать

37. Гроші та цінні папери як об’єкти цивільних прав

Гроші та валютні цінності. Гроші є особливим різнови­дом речей. Законним платіжним засобом, обов'язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території Ук­раїни, є гривня (ст. 192 ЦК України).

Грошам властиві ознаки родових і подільних речей. Родо­вий характер грошей полягає у тому, що розмір грошової суми визначається не кількістю грошових знаків, а числом вказаних у знаках грошових одиниць. Тому борг може бути погашений будь-якими купюрами. У ряді випадків гроші можуть виступа­ти самостійним об'єктом певних договорів, зокрема позики, дарування, банківської позички.

Валютні цінності — це певні види майна, порядок вчи­нення правочинів з якими визначається законом. До валютних цінностей належить валюта України, іноземна валюта, монетарні метали. Валютою України визнаються грошові знаки у вигляді банкнот, казначейських білетів, монет та в інших формах, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на тери­торії України. До валютних цінностей належать також кошти на рахунках, у вкладах у банківських та інших кредитно-фінансових установах на території України, платіжні доку­менти (акції, облігації, купони до них, бони, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депо­зитні сертифікати, ощадні книжки, інші фінансові та банківські документи, виражені у валюті України. Іноземною валютою визнаються відповідні іноземні гро­шові знаки, монети, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної іноземної держа­ви, кошти у грошових одиницях іноземних держав та міжна­родних розрахункових одиницях, що перебувають на рахунках або вносяться до банківських та інших кредитно-фінансових установ за межами України, а також зазначені вище платіжні та інші документи, виражені в іноземній валюті або монетар­них металах.

Цінні папери. Цінні папери є специфічним об'єктом цивільних прав. Цінними паперами визнаються гро­шові документи, які засвідчують право володіння або відноси­ни позики, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, випла­ту доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також передачу грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам. Стаття 3 цього закону дає вичерпний перелік видів цінних паперів, до яких належать: акції, облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик, облігації місцевих позик, облігації підприємств, казначейські зобов'язання Ук­раїни, ощадні сертифікати, інвестиційні сертифікати, векселі, приватизаційні папери. До похідних цінних паперів належать опціони, ф'ючерси, варанти та інші.

ЦК України виділяє такі групи та види цінних паперів:

  1. пайові цінні папери, які засвідчують участь у статутно­му капіталі, надають їх власникам право на участь в уп­равлінні емітентом і одержання частини прибутку;

  2. боргові цінні папери, які засвідчують відносини пози­ки;

  3. похідні цінні папери, механізм випуску та обігу яких пов'язаний з правом на придбання чи продаж протягом строку, встановленого договором, цінних паперів, інших фінансових та (або) товарних ресурсів;

  4. товаророзпорядчі цінні папери, які надають їхньому держателю право розпоряджатися майном, вказаним у цих документах, (ст. 195 ЦК України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]