Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
grazhdanskoe_pravo.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
181.73 Кб
Скачать

29. Юридичні особи приватного та публічного права

Слід зазначити, що з усього розмаїття класифікацій юридичних осіб, що пропонуватися у вітчизняній цивілістиці, у ЦК викорис­тана лише одна — поділ юридичних осіб на особи приватного права і особи публічного права. При цьому критерієм поділу названо поря­док створення юридичних осіб. Зокрема, ч. 2 ст. 81 встановлює, що юридичні особи, залежно від порядку їх створення, поділяються на юридичних осіб приватного права та юридичних осіб публічного права.

Юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до ст. 87 ЦК.

Юридична особа публічного права створюються розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самовряду­вання.

Критерієм для класифікації, насамперед, слід вважати усе ж таки не порядок, а цілі створення, а також галузь у якій має діяти та чи інша особа. Якщо юридична особа має діяти у галузі публічного права і виконувати відповідні адміністративні, освітні функції, то вона є суб'єктом публічного права і має створюватися у порядку, визначеному для таких осіб. Якщо ж юридична особа має функціону­вати у галузі приватного права, як його суб'єкт, то вона має ство­рюватися у порядку, встановленому для юридичних осіб приват­ного права.

Відносно класифікації юридичних осіб, запропонованої у ЦК, слід зауважити таке. ЦК передбачає, що цим Кодексом регулюється порядок створення, організаційно-правові форми, правовий статус лише юридичних осіб приватного права, тому можна припустити, що такий поділ обраний як первісна підстава для подальших класи­фікацій саме юридичних осіб приватного права.

31. Поняття та види кооперативів

Крім господарських товариств, до підприємницьких товариств належать також виробничі кооперативи.

Виробничим кооперативом є добровільне об'єднаннягромадян назасадахчленствадляспільноївиробничоїабоіншої господарськоїдіяльності,якабазуєтьсянаїхнійособистій трудовійучастітаоб'єднаннійогочленамимайновихпайових внесків.Статутом кооперативу та закономможебутипередбачено участьудіяльностівиробничого кооперативу на засадах членства також інших осіб.

Членивиробничогокооперативунесутьсубсидіарну відповідальністьза зобов'язаннямикооперативуурозмірахта порядку, встановлених статутом кооперативу і законом. Найменування кооперативу має містити його назву,атакож слова "виробничий кооператив".

Правовий статус виробничих кооперативів, права та обов'язки їх членів встановлюються цим Кодексом та іншим законом.

Особливості створення ідіяльностісільськогосподарських кооперативів можуть встановлюватися законом.

Установчим документомвиробничогокооперативуєйого статут, що затверджується загальними зборами його членів. Статутвиробничогокооперативумаємістити крім відомостей,передбачених статтею 88 цього Кодексу, відомості про: розмір пайового внеску члена кооперативу; склад і порядок внесення пайовихвнесківчленами кооперативу та про їхню відповідальність за порушення зобов'язання щодо внесення пайових внесків;характер іпорядок трудової участі його членів у діяльності кооперативу та їхньої відповідальності за порушеннязобов'язаньщодоособистої трудової участі; порядок розподілу прибутку і збитків кооперативу; розміріумовисубсидіарноївідповідальностійогочленівза зобов'язаннями кооперативу; склад і компетенцію органів управління кооперативу та про порядок ухвалення ними рішень. Кількість членів кооперативунеможебутименшою,ніж встановлено законом. Майно,щоєувласностівиробничогокооперативу, поділяється на паї його членів відповідно до статуту кооперативу. Виробничий кооператив не має права випускати акції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]