Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
486.06 Кб
Скачать

Лекція № 2

Тема: «Фізіологія і патологія вищої нервової діяльності та психічних станів. Симптоми та синдроми психічних захворювань».

План лекції:

  1. Будова нервової системи.

  2. Принципи функціонування вищої нервової діяльності.

  3. Порушення вищої нервової діяльності при психічних захворюваннях.

  4. Симптоми та синдроми психічних захворювань.

БУДОВА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.

У основі психічної діяльності людини лежать нервові процеси, що протікають в головному мозку. Порушення цих процесів приводить до виникнення психічних захворювань. Для того, щоб розпізнати їх, необхідно знати будову і функціонування нервової системи.

Нервова система відноситься до інтегруючих систем, тобто об'єднує всі інші системи організму і регулює їх діяльність. Крім того, нервова система пристосовує організм до умов зовнішнього середовища.

По розташуванню нервова система ділиться на центральну і периферичну. До центральної нервової системи відносять головний мозок (що знаходиться в порожнині черепа) і спинний мозок (розташований в хребетному каналі). До периферичної нервової системи відносяться нерви, які виходять з головного і спинного мозку (тобто черепномозкові і спинномозкові нерви).

По функції нервова система підрозділяється на соматичну нервову систему (яка приводить в дію м'яза і суглоби) і вегетативну нервову систему (яка регулює діяльність внутрішніх органів). Вегетативна нервова система, у свою чергу, підрозділяється на симпатичну нервову систему, яка загалом активізує організм і на парасимпатичну нервову систему, яка заспокоює, уповільнює роботу внутрішніх органів.

Структурною одиницею нервової системи є нервова клітина (нейрон). Вона має тіло і відростки, які сполучають її з іншими нервовими клітинами. По відростках через тіла нервових клітин проходять нервові імпульси, які несуть інформацію про роботу того або іншого органу.

Головний і спинний мозок покриті трьома оболонками: зовнішньою твердою, павутиновою і м'якою (судинною), яка безпосередньо прилежит до мозку. Між оболонками знаходяться простори, заповнені прозорою спинномозковою рідиною, яка виконує захисну і живильну функцію.

До складу головного мозку входять великі півкулі, мозочок і стовбур мозку. Усередині головного мозку знаходяться ті, що повідомляються між собою і заповнені спинномозковою рідиною, порожнини, або як їх називають шлуночки.

Великі півкулі мозку складаються з приблизно 14 млрд. нервових клітин, які утворюють кору головного мозку. Вона покриває зовні головний мозок. Великі півкулі розділені на долі: лобову, тім'яну, скроневу і потиличну частку. Вони відмежовані один від одного борознами.

Кора головного мозку – це найбільш складно влаштований відділ головного мозку. У корі розташовуються життєво важливі центри: такі як центр зору (у скроневій частці), центр слуху (у скроневій частці), центр мови (у лобовій частці) і так далі

Безпосередньо з корою головного мозку зв'язана і свідома психічна діяльність людини.

Глибше під корою знаходяться підкіркові ядра (це центри підсвідомої діяльності). За допомогою цих структур здійснюються природжені складні форми діяльності, які називаються інстинктами (харчовий, половою і ін.), а також обуславливают елементарні емоції. Проте на діяльність підкіркових ядер робить сильний гальмуючий вплив кора головного мозку. Тут можна відзначити, що алкоголь (особливо у великих дозах) знімає цей гальмівний вплив кори головного мозку і це позначається в гіршу сторону на поведінці людини (виявляються нижчі інстинкти і негативні емоції – агресія).

Що стосується стволової частини головного мозку, то в ній розташовуються центри дихання, серцевій діяльності, центр обміну речовин.

У спинному мозку знаходяться центри нижчих природжених рефлексів.