Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ГОСТ 28498-90 На украинском

.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
65.03 Кб
Скачать

Якщо межа допустимої похибки в позначці 0 ° С (у початковій числовий позначці шкали або в позначці 100 ° С) у термометрів, що пройшли контрольне старіння, перевищує значення, вказане в табл. 1-3, для числа термометрів, що перевищує приймальне число по ГОСТ 18242 (одноступінчатий план, нормальний контроль рівня II з приймальним рівнем дефектності 2,5), то випробування проводять на подвоєній числі термометрів.

Результати повторних випробувань є остаточними.

2.14. Дистиляцію змочуваноюрідини (п. 2.1.8) слід перевіряти при температурі кінцевого значення шкали зануренням термометрів у вертикальному положенні

(резервуаром вниз) в рідинну ванну або повітряний термостат на відповідну глибину або повністю, в залежності від умов експлуатації.

2.15. Контроль достатності тиску над стовпчиком термометричної рідини (п. 2.1.9) здійснюють шляхом перевірки термометрів у термостатах при температурі, що відповідає кінцевому значенню шкали, а також по контрольному старінню. Відсутність сублімації рідини показує, що тиск над стовпчиком рідини задовольняє вимогам п. 2.1.9.

2.16. Перевірку об'єму рідини на перегрів (п. 2.1.14) слід проводити при температурі, що перевищує на 20 ° С кінцеве значення шкали термометра.

Перевірку термометрів з верхньою межею вимірювання нижче 20 ° С проводять

при температурі не менше 40 ° С.

Термометри побутового призначення і термометри для ареометрів перевіряють при температурі, що перевищує кінцеве значення шкали на 5 і 10 ° С відповідно.

Перевірку на перегрів виконують в рідинному термостаті шляхом витримки термометрів при відповідній температурі протягом 5 хв., перевірку термометрів,

конструкція яких не допускає їх занурення в рідинний термостат, слід проводити за стандартами або технічними умовами на термометри конкретного виду. Перевірку опускання стовпчика незмочувальна рідини в резервуар (п. 2.1.24) проводять в посудині з сумішшю льоду і спирту з витримкою від 3 до 5 хв.

2.17. Випробування термометрів на надійність (п. 2.1.25) слід проводити за програмами і методиками, затвердженими в установленому порядку. Критерієм відмови є невідповідність термометрів вимогам п. 2.1.4.

2.18. Випробування термометрів на стійкість до транспортної тряски (п. 2.1.26) проводять за ГОСТ 12997. Ящик з упакованими термометрами закріплюють без додаткової амортизації на платформі ударного стенда і випробовують протягом 2 ч.

Термометри вважають витримали випробування, якщо після випробувань на стенді не будуть виявлені механічні ушкодження термометрів, непоєднувані розриви стовпчиків рідини в капілярі і якщо вони відповідають вимогам п. 2.1.4.

Додаток 1

Назва показників якості

Використання в НТД

ТЗ на ОКР

ТУ

Показники назначення

Межа допустимої похибки, СС

+

+

Ціна ділення шкали, °С

+

+

Діапазон вимірювання, °С

+

+

Габаритні розміри, мм

+

+

Показники надійності

Вірогідність безвідказної роботи

+

+

Показники економного використання матеріалів

Маса виробу, г

+

+

Показники стійкості до зовнішніх впливів

Стійкість до впливу кліматичних факторів

+

+

Стійкість до впливу механічних факторів

+

+

Примітка: знак « + » означає застосування.

Додаток 2

Довідкове визначення поправки до показання термометра

У разі застосування термометрів в умовах, що відрізняються від умов градуювання, споживач при необхідності повинен вводити поправку (Dt) за формулою: ∆t=j(t1-t2)n,

де j-коефіцієнт розширення рідини в склі;

значення j для різних рідин наведені у додатку 3;

t1-середня температура виступаючого стовпчика рідини при градуюванні (вказується в супровідній документації заводу-виробника для термометрів часткового занурення) або вимірювана температура для термометрів повного занурення, ° С;

t2-середня температура виступаючого стовпчика рідини при експлуатації,

обумовлена ​​допоміжним термометром, ° С;

n-число відміток у градусах, відповідне висоті виступаючого стовпчика.

При застосуванні термометрів повного занурення в умовах часткового занурення поправку Dt додають до показанню термометра, якщо середня температура виступаючого стовпчика рідини нижче температури резервуара, і віднімають, якщо температура стовпчика вище.

При застосуванні термометрів часткового занурення в умовах повного занурення поправку віднімають зі свідчень термометра, якщо середня температура стовпчика рідини вище температури середовища, що оточує виступаючий стовпчик рідини, і додають, якщо середня температура стовпчика нижче.

Додаток 3

Значення коефіцієнту теплового розширення термометричних рідин в залежності від температурного діапазону застосування

Назва рідини

Температурний діапазон

Коефіцієнт видимого теплового розширення рідини в склі марки 360

Ртуть

Від – 35 до + 650

0,00016


3.ТЕХНІЧНИЙ РОЗДІЛ

Цей стандарт поширюється на рідинні скляні термометри (далі-термометри) і встановлює значення основних показників, що характеризують технічний рівень і якість термометрів, а також методи контролю та випробувань термометрів.

Стандарт не поширюється на максимальні, мінімальні, метастатичні, метеорологічні, електроконтактні і прецизійні термометри з рівноділенною шкалою.

Термометри, наповнені рідиною не змочувальною, слід виготовляти для вимірювання температури від мінус 60 до плюс 650 ° С, наповнені рідиною змочувальною,- від мінус 200 до плюс 200 ° С.

Термометри в залежності від умов експлуатації слід виготовляти наступних виконань:

повного занурення;

часткового занурення.

Номенклатура основних показників якості термометрів наведена в додатку А.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]