Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Модуль 1 (2013)

.pdf
Скачиваний:
240
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

823.Мати скаржиться на задишку та кашель у дитини 2-х років. В періоді новонародженості

удівчинки встановлено грубий систолічний шум в серці. Об'єктивно: шкіра бліда, зрушення меж серця у лівий бік та вгору, грубий систоло-діастолічний шум у ІІ міжребер'ї з лівого боку, який проводиться до верхівки серця, на шийні судини, аорту, міжлопатковий простір, посилення ІІ тону на легеневій артерії. Над легенями жорстке дихання, різнокаліберні вологі хрипи. Печінка + 3 см. Який попередній діагноз?

A.Відкритий артеріальний проток

B.Стеноз легеневої артерії

C.Дефект міжпередсердної перетинки

D.Легенева гіпертензія

E.Двостороння бронхопневмонія

824.Хлопчику в пологовому будинку встановлено діагноз природженої вади серця (дефект міжшлуночкової перетинки). У 2-місячному віці з'явилась задишка - до 60/хв, тахікардія - до 170/хв, збільшення печінки до 3 см нижче краю реберної дуги. Які препарати необхідно призначити дитині першочергово?

A.Нестероїдні протизапальні

B.Серцеві глікозіди

C.Препатари калію

D.Бета-адреноблокатори

E.Глюкокортикоїди

825.Хлопчика 3-х років виписано з відділення кардіології, де він перебував у зв‟язку із частими задухо-цианотичними приступами внаслідок тетради Фало. Який препарат найбільш доцільно використовувати для подальшої профілактики приступів ?

A.Обзідан

B.Курантіл

C.Реланіум

D.Дігоксин

E.Кордарон

826.На прийомі у лікаря після об'єктивного клінічного обстеження дитини 12-ти років встановлений діагноз: пролапс мітрального клапана. Який з додаткових інструментальних методів обстеження необхідно провести для підтвердження діангоза?

A.Ренгенографія органів грудної клітки

B.ФКГ

C.Ехокардіографія

D.ЄКГ

E.Велоергометрія

827.У дівчинки 9-ти місяців при об'єктивному обстеженні відмічаються: блідість шкірних покривів, виникнення під час неспокою ціанозу. Перкуторно: розширення меж серця в поперечному напрямку. Аускультативно: зліва від груднини у 3-4 міжребір'ї вислуховується тривалий систолічний шум, що проводиться над усією ділянкою серця і на спину. Яку вроджену ваду серця можна запідозрити у дитини?

A.Дефект міжпередсердної перетинки

B.Коарктація аорти

C.Дефект міжшлуночкової перетинки

D.Тетрада Фалло

E.Стеноз легеневої артерії

828.Під час обстеження в лікарні у хлопчика 6 місяців діагностовано високий дефект міжшлуночкової перегородки. Який відділ серцево-судинної системи буде перенавантажений у першу чергу?

A.Праве передсердя

B.Лівий шлуночок

C.Ліве передсердя

D.Правий шлуночок

E.Велике коло кровообігу

829.У хлопчика 1 року 2 місяців виникають раптові напади задишки, ціанозу, втрати свідомості. При об'єктивному обстеженні визначається розширення меж серця вліво, вислуховується грубий шум систоли по лівому краю грудини, II тон над легеневою артерією ослаблений. Яку вроджену ваду серця слід запідозрити?

A.Дефект міжшлуночкової перегородки

B.Дефект міжпередсердної перегородки

C.Коарктація аорти

D.Тетрада Фало

E.Стеноз легеневої артерії.

830.У 5-річного хлопчика зі стигмами дизембріогенезу (маленьке підбоpіддя, товсті губи, відкритий pот, гіпертелорізм) - систолічний шум вигнання III-IV ступіня в II міжребер'ї справа від грудини. Шум проводиться на шию і по лівому краю груднини догори. Пульс на правій плечовій артерії хороший, на лівій - зменшений. АТ на правій руці - 110/60мм рт.ст, на лівій - 100/60. На ЕКГ-гіпертрофія лівого шлуночка. Який дефект найбільш вірогідний?

A.Дефект міжшлуночкової перегородки

B.Дефект міжпередсердної перегородки

C.Коарктація аорти

D.Аортальний стеноз

E.Відкрита аортальна протока

831.Дитина 3 років поступила в клініку зі скаргами батьків на відставання у фізичному розвитку: дитина погано ходить. Психічний розвиток відповідає віковим нормам, переважає розвиток плечового поясу. Межі серця розширені вліво на 2см. Серцевий поштовх посилений, І тон посилений. Систолічний шум у ІІ м/р справа. Печінка не збільшена. Яка з кліничних ознак найбільш підтверджує коарктацію аорти?

A.Гіпертрофія міокарда правого шлуночка

B.Вищий АТ на ногах ніж на руках

C.АТ на руках однаковий з АТ на ногах

D.Посилення легеневого малюнку на рентгенограмі

E.Вищий АТ на руках ніж на ногах

832.У дитини 8 мiс. з'явилися неспокій, блiдiсть шкiри, задишка, вiдмова вiд iжi. Напади задишки вiдмiчались ранiше. Мати в перiод вагiтностi хворiла на пневмонiю. Фiзикальнi данi: стан тяжкий, дитина неспокiйна, періодично стає слабкою, млявою. Шкiрянi покриви блiдi, вкритi холодним, липким потом, "мармуровий" малюнок, периоральний цiаноз. Пастознiсть тканини на спинi, набряк мошонки. Набухання шийних вен. Задишка - до 75/хв. Аускультативно: жорстке дихання, вологi хрипи. Пульс слабкого наповнення, ниткоподiбний, пiдрахунку не пiдлягає. Межi серця розширенi у всi сторони. Серцевий поштовх розлитий. Тони серця ослабленi. Печiнка +4 см. Затримка сечовидiлення. Який найбільш ймовірний дiагноз?

A.Вроджений раннiй неревматичний кардит

B.Гострий набутий дифузний неревматичний кардит

C.Гострий набутий вогнищевий неревматичний кардит

D.Вроджений пiзнiй неревматичний кардит

E.Пароксизмальна тахiкардiя. Тахiкардитична дiлатацiя серця

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]