Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

обж

.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
151.04 Кб
Скачать

 

Для профілактики переохолодження: зніміть з постраждалого мокрий одяг, укрийте ковдрою, дайте гаряче пиття. 

 

Потерпілого слід госпіталізувати, навіть якщо йому стало краще.

 

Перша допомога при ураженні електричним струмом

Ураження електричним струмом

Як правило, ці нещасні випадки відбуваються при зіткненні з неізольованим провідником електричного струму, наприклад, з пошкодженим кабелем, оголеним дротом або металевими частинами несправної апаратури. Ураження електричним струмом може відбутися навіть на відстані (дугового розряд) за наявності високого напруження внаслідок іонізації повітря.

У місцях входу і виходу електричного струму на тілі потерпілого можуть виникнути опіки, однак вони менш небезпечні, ніж різке погіршення стану організму, викликане впливом електричного струму. Постраждалий може втратити свідомість, обличчя його при цьому різко блідне, губи синіють, дихання і пульс ледь визначаються.

При ураженні блискавкою потерпілий схожий на померлого. + Перша допомога

Необхідно негайно припинити подальше вплив струму: вимкнути рубильник, висмикнути вилку, погасити світло. Відкиньте провід від потерпілого сухою палицею.Якщо можливо, перед тим, як це робити, встаньте на ізолюючий матеріал (гумовий килимок, пачку газет).

Увага!

Вода проводить електрику. Якщо доторкнутися до потерпілого навіть злегка вологим предметом, ви самі можете стати жертвою. При триваючому впливі струму торкатися до потерпілого голими руками небезпечно.

При легкому ступені ураження (короткочасна втрата свідомості, запаморочення, головний біль) достатньо при необхідності накласти на місце опіку суху пов’язку і забезпечити потерпілому спокій. У дуже важких випадках (клінічна смерть) слід негайно приступити до заходів з пожвавлення (реанімації) – штучного дихання і непрямого масажу серця. Коли потерпілий прийде до тями, його треба зручно укласти, тепло вкрити, можна давати пити багато рідини.

При ураженні блискавкою заходи надання першої допомоги ті ж, що і при ураженні електричним струмом. Ураження блискавкою можна уникнути, якщо під час грози, опинившись на відкритій місцевості, лягти на землю в найбільш низькому місці далеко від поодиноко стоять дерев, високих матч і опорних стовпів.

Запам’ятайте: грубою помилкою вважається закопування потерпілого в землю при ураженні його блискавкою або електричним струмом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]